Jeugdparlement heeft geen standpunt over amnestie
19 May 2012, 20:00
foto
Sharona Lieuw On geeft uitleg over de petitie van Jongeren tegen Amnestie. (René Gompers)


Documenten, sterke argumenten, scherpe opmerkingen, moeilijke vragen, goed onderbouwde antwoorden, rust en concentratie waren de ingrediënten bij het onderhoud tussen Jongeren tegen Amnestie en het Jeugdparlement. Derryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement had voor vandaag de protestgroep uitgenodigd voor een gesprek en nadere kennismaking aangezien de eerste meeting niet vlekkeloos was verlopen. Boetoe legde uit dat het Jeugdparlement geen standpunt heeft over de amnestiekwestie.

Op 12 mei hebben de Jongeren tegen Amnestie een petitie ingediend die voor tumult gezorgd heeft tijdens de vergadering. De bijeenkomst werd in kleiner verband gehouden dit keer. "Op deze manier kunnen de jongeren hun emoties kwijtraken en aangeven waar het bij hen eigenlijk om gaat", vertelt Boetoe, "zo hebben we consensus kunnen bereiken. Het Jeugdparlement vertegenwoordigt de jongeren op nationaal niveau dus ook deze groep die tegen amnestie is. Het is dus zaak dat we hen aanhoren."

Excuses
De voorzitter bood tijdens de vergadering excuses aan voor het tumultueus verloop van de vorige keer. Sharona Lieuw On voerde namens haar groep het woord en legde de standpunten en de gedachtegang achter de petitie uit tegenover een achttal kritische en scherpe jeugdvertegenwoordigers. "Het ging er af en toe fel aan toe maar we zijn tevreden, het was een vruchtbaar gesprek", zegt Lieuw On. "Bij ons gaat het erom dat uitgezocht moet worden wat de mening is van de jongeren in de amnestie kwestie. Het Jeugdparlement gaat het nu verder bespreken".

Tijdens het gesprek gaven enkele leden te kennen in hun naaste omgeving de meningen te hebben gepeild en hebben drie groepen vastgesteld: neutraal, voor en tegen. "Als wij voor zijn worden we paars gekleurd, als we tegen zijn zijn we oranje en groen, de zaak is erg politiek geladen. En om niet nog meer verdeeldheid te zaaien in de samenleving hebben wij besloten géén standpunt in te nemen" legt Boetoe nader uit.

Zeker behandeld
In de volgende bijeenkomsten zal nagegaan worden hoe, wanneer en welke informatie aan de jongeren van het land gegeven zal worden. "Als wij eerder de jeugd hadden uitgelegd dat deze amnestiewet tegen internationale verdragen indruist zat het instituut nu op z'n neus te kijken want nu is gebleken dat dat volgens de Krijgsmacht niet het geval is", legt Boetoe uit. "Maar deze petitie wordt zeker wel behandeld in het Jeugdparlement anders hebben we die jongeren niet gehoord", verzekert de voorzitter.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May