Ordening verkeer Albina en St. Laurent prioriteit
19 May 2012, 01:00
foto
De ordening van de boten die de oversteek verzorgen tussen Albina en St. Laurent wordt gezamenlijk geordend. (Foto: Isaak Poetisi)


Suriname en Frans-Guyana willen onverschrokken de ordening van de personen en goederenverkeer aan de Marowijnerivier ter hand nemen. Vrijdag hebben, tijdens de vijfde River Council beide delegaties besloten om de registratie van de boten en het verlenen van vergunning aan boothouders, die de oversteek onderhouden tussen beide overs, voort te zetten.

De rode draad tijdens deze meeting was dan ook de stand van zaken rond de registratie en ordening van deze kleine boten (korjalen). Ook is besproken de stand van zaken over de aanwijzing van een aanmeerplaats aan de kant van Suriname. Het tot stand brengen van een bilaterale 'joint-commissie', het inzetten van een grotere veerboot op de Marowijnerivier, rapportage over de rehabilitatie Albina-Meerzorg en stand van zaken over het Ziekenhuis in Albina.

Veel aanvragen
Oscar Awese, heeft als vertegenwoordiger van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in een presentatie aangegeven dat er aan Surinaamse zijde een 40 schriftelijke aanvragen zijn. Hij stelt dat het in de bedoeling ligt dat deze aanvragers binnen twee maanden een vergunning krijgen.

Het uiteindelijke doel is, dat na overeenstemming tussen beide landen, de boothouders zich moeten identificeren met nummers en badges, met logo van beide landen. Dat partijen actief bezig zijn met de registratie blijkt uit het feit dat de Fransen 200 boten hebben geregistreerd.

Zware delegaties
De Franse delegatie bij deze bespreking bestond uit 21 personen, onder wie Joël Godeau, de Franse ambassadeur in Suriname, de Sous-Prefecture, een Franse parlementarier. Ook vertegenwoordigers van de Douane, Gendarmerie, Politie, Brandweer, Kamer van Koophandel en de Franse ontwikkelingsorganisatie, AFD maakten deel uit van de delegatie.

Aan de Surinaamse zijde waren vertegenwoordigd districtscommissaris Theodorus Sondrejoe, vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken, TCT, Politie, Douane, het Nationaal Leger, de Kamer van Koophandel, NCCR, Openbare Werken, assembleeleden en de directeur van de SMS.
Voorafgaande aan deze River Council, zijn er kleine technische meetings gehouden.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May