Overheid pakt schade Nickerie gericht aan
19 May 2012, 02:30
foto
De coördinator van Covab, Reda Kajansie, geeft president Desi Bouterse een aanvraag van een eigen terrein.


De overheid is bezig om de aangerichte schade die door rukwinden in het district Nickerie veroorzaakt zijn, aan te pakken. Het gaat om twintig huizen en panden die beschadigd zijn. President Desi Bouterse heeft benadrukt dat het ongerief spoedig verholpen moet worden en dat iedereen hulp zal krijgen.

Alles is al in kaart gebracht en de rapportages en offertes zijn al uit. Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) zegt aan Starnieuws dat de situatie al onder controle is. Alle gedupeerden zijn door familieleden en vrienden opgevangen. Sommigen konden nog in het huis blijven, omdat een deel van de woning beschadigd is.

Inboedel wordt niet vergoed
De schade is al aan de autoriteiten doorgespeeld en het werk moet nu gegund worden aan de aannemers. De renovatie aan de technische school is al gestart en volgens planning moet deze zondag al opgeleverd worden. Dan kunnen de scholieren weer normaal les volgen.

Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh merkt op dat alleen schade aan het woonhuis of aan het pand vergoed worden. Inboedel zal niet vergoed worden. Daarnaast zal gekeken worden hoe de twee auto’s, drie bromfietsen en een fiets vergoed zullen worden. "De offertes waren in de eerste instantie aan de hoge kant, maar na gesproken te hebben met de aannemers zijn de prijzen nu wel realistisch”, meent de dc.

Noodfonds
Als alles volgens planning verloopt zal er vandaag al begonnen worden met de andere werkzaamheden. Wat de Covab betreft zal de minister van Volksgezondheid, Michael Blokland, het besluit nemen. Hij brengt later op de dag een bezoek aan het district. Joeloemsingh kan nog niet aangeven wat de exacte kosten zijn. Het gebouw waarin Covab was ondergebracht, de Islamitische School, heeft veel schade ondervonden.

De president heeft meegedeeld dat er een speciale noodfonds moet komen om deze klappen op te vangen. “We hebben gemerkt dat door klimaatsveranderingen we getroffen worden. Ook andere gebieden in ons land hebben dit al meegemaakt. Dit fonds is al in de maak en het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname moeten dit samen uitwerken. De middelen zijn er wel voor”, legt Bouterse uit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May