Rellen in Hondurese gevangenis San Pedro Sula
17 May 2012, 23:00
foto
Minstens tien gedetineerden raakten gewond.


Gedetineerden hebben de controle van een gevangenis in de Hondurese stad San Pedro Sula overgenomen. Volgens Hondurese ambtenaren is er tenminste 1 persoon gedood en zijn tien anderen gewond geraakt, toen de gevangenen het vuur op elkaar openden.

De directeur van de gevangenis zei dat de bewakers de strafinrichting hadden omgeven, maar hij had hen bevolen het gebouw niet te betreden om "een bloedbad te vermijden." Hondurese gevangenissen zijn berucht om overbevolking, rellen en geweld. In maart stierven dertien gedetineerden in dezelfde gevangenis.

Functionarissen zeiden dat er op woensdag een gevecht was in de blok cellen van de gevangenen die niet op één lijn zitten met de bendes. Volgens gevangenis-directeur Orlando Leiva was het motief een gevecht om een vrouw. "We zijn nog niet in staat geweest om dat bericht te bevestigen, omdat de vrouwen die in de gevangenis waren, nog steeds in handen zijn van de gevangenen", zei Leiva.

Onderhandeling
De directeur zei dat toen het schieten begon, de bewakers de beveiligingsprotocollen hebben gevolgd, de celdeuren hebben geopend en de omgeving van de gevangenis hebben veiliggesteld. Rond de strafinrichting zijn dertig patrouilles gestationeerd om gedetineerden niet te laten ontsnappen.
De bisschop van San Pedro Sula, Romulo Emiliani, is in onderhandeling met de gevangenen in een poging een vreedzame oplossing te vinden voor de impasse.

Honduras, dat 's werelds hoogste aantal moorden heeft en kampt met een enorm bende probleem, worstelt met de huisvesting van zijn gevangenen. De 24 gevangenissen van het land, gebouwd voor ongeveer 8.000 gedetineerden, tellen nu meer dan 12.000 bewoners.
In februari kostte een brand in een gevangenis in Comayagua, ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa, 361 gedetineerden het leven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May