Amerikaanse blanke geboorten in minderheid
17 May 2012, 12:00
foto


Kinderen van andere rassen en etnische minderheden zijn goed voor meer dan de helft van de geboorten in de Verenigde Staten van Amerika. Volgens schattingen van de meest recente Amerikaanse gegevens van de telling, zijn 50,4% van de nieuwe wereldburgers, kinderen uit ouders van gemengde rassen, niet-blanken, Aziaten en van Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst.

De cijfers gaan tot en met juli 2011. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis zijn de geboorten van de ‘echte’ Amerikanen (niet van Latijns-Amerikaanse afkomst) in de minderheid. Sociologen geloven dat de huidige economische vertraging heeft bijgedragen tot een grotere daling van de geboortecijfers onder de blanken.

Het Amerikaans Bureau voor Burgerzaken registreerde tot juli 2011 twee miljoen baby's van minderheden. Dat is iets meer dan de helft van alle geboorten, in vergelijking met 37% in 1990.

Belangrijke mijlpaal
Het Amerikaans geboortecijfer is afgenomen, maar de daling is groter bij blanke mensen. Het aantal blanke geboorten is sinds 2008 gedaald met 11,4%, vergeleken met 3,2% van de minderheden, zegt socioloog Kenneth Johnson van de Universiteit van New Hampshire.

Roderick Harrison, voormalig hoofd van etnische statistieken op het Bureau voor Burgerzaken, nu socioloog aan de Howard University, vertelde Associated Press: "Dit is een belangrijke mijlpaal. Deze generatie groeit veel meer op tussen de diversiteit dan de ouderen." De populatie van minderheden maakt 36,6% uit van de totale Amerikaanse bevolking.

Vertraging
Demografen geloven ook dat de Latijns-Amerikaanse bevolkingsstijging nu over haar hoogtepunt heen is. "De Latijns-Amerikaanse bevolking is erg jong, wat betekent dat zij veel geboorten zullen blijven ten opzichte van de algemene bevolking," zegt Mark Mather van het bureau bevolkingsregistratie.

"Maar we zien een vertraging die waarschijnlijk het gevolg is van meerdere factoren. Dalende Latijns-Amerikaanse geboortecijfers in combinatie met lagere immigratie niveaus. Als beide van deze trends zich doorzetten, zullen ze leiden tot grote veranderingen in de toekomst."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May