Tussen hemel en aarde kreeg 'Tangi fu mi' vorm
17 May 2012, 08:00
foto
Van links naar rechts: Sam de Wit, Eurydice van Coblijn, Alwin Burke en Henk Waarde.


Halverwege tussen hemel en aarde kreeg het refrein van de song ‘Tangi fu mi’ vorm bij Eurydice van Coblijn. Zij was op weg naar Suriname. “Het refrein bleef maar hangen en inspireerde mij om de inhoud en melodie van het lied verder te schrijven. Met hulp van de jazzgitarist Wolf Martini werd het basisarrangement in de grondverf gezet en vervolgens is Glenn Gaddum senior benaderd om hier verder aan te werken”, vertelt Eurydice aan Starnieuws. Zij is een van de twaalf deelnemers van het Suripop festival op 3 augustus.


Eurydice had in eerste instantie het lied ingezongen, maar tijdens het schrijfproces hoorde zij al een mannenstem. “Ik wilde dan ook niets anders dan mannenstemmen. Niet één maar meerdere. Dan kom je al gauw uit bij een groep, die het lied ook nog kwalitatief goed neer kan zetten. Re-play is mijn inziens de groep waar het nummer bij past en waar ik ook het totale concept, wat ik in mijn hoofd heb zitten, zie vorm krijgen”, vertelt de componist.

Het klikte
Begin van het jaar benaderde Eurydice Re-play om na te gaan of de groep geïnteresseerd was in dit project. De ontmoeting was spannend. Met het gegeven dat de song misschien ook geen indruk zou maken, werd afgesproken in de studio van Re-play in Rotterdam. “Blij verrast was ik dat Re-play het lied wel mooi vond en ook enthousiast was om mee te doen”, zegt Eurydice. Achter de schermen moest er wel het een en ander geregeld worden, maar uiteindelijk was de samenwerking een feit. In de tussentijd gingen Glenn Gaddum en Wolf Martini verder om het arrangement klaar te maken voor de stemopnamen. Deze opnamen zijn onlangs afgerond.

“De arrangeurs, Re-play en ik zijn enthousiast. De samenwerking verloopt heel plezierig en het nummer vertrouw ik Re-play ook echt toe. Het is net als wanneer je een kind loslaat dat op eigen benen gaat staan. Zo voel ik het bij dit nummer ook. Geselecteerd worden voor Suripop is een eer. Ik hoop dan ook dat deze productie en visie een mooie bijdrage kan leveren aan de Surinaamse muziek”, zegt Eurydice.

De andere kant
Twee jaar geleden stond ze nog op het podium van Suripop met het nummer 'Heri Neti' van haar vader John van Coblijn. “Dat was een hele leuke en bijzondere ervaring. Ditmaal laat ik mijn schrijverskant zien. Hoewel ik meerdere songs heb geschreven en zelf zing, is het de eerste keer dat een eigen song vertolkt wordt door iemand anders. Best spannend dus”, merkt de artiest op. Op radio zijn wel eens songs van haar en Wolf Martini te horen, zoals ‘Faya Lobi’ en ‘Your smile’. Samen met de gitarist stond zij “dankzij het enthousiasme van Ann Hermelijn in 2009 nog op het podium van het Suriname Jazz Festival”.

Eurydice legt uit dat het schrijven van songs in het Surinaams haar inspireert om te vertellen. Een van haar eerste Surinaamse teksten was een vertaling van een ballad van Deborah Cox. Met deze vertaling heeft zij, toen zij nog deel uitmaakte van de groep ‘Far Out’ (R&B Gospel en Soul, bestaande o.a. uit Reno Leeuwin, Jerry Zebeda, Juanita Conrad, Maureen Pengel en Jane Patrice), regelmatig opgetreden. Met deze groep deed zij in 1997 samen met de vrouwelijke leden van de groep mee aan de Soundmixshow als En Vogue. Far Out kwam toen in de finale terecht en eindigde uiteindelijk als vijfde in de show. Eurydice zegt dat het nummer ‘Tangi fu mi’ op de Suripop cd zal uitkomen. Zij hoopt dat het publiek ervan zal genieten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May