Baanbrekende studie om Alzheimer te stoppen
16 May 2012, 11:00
foto


De ziekte van Alzheimer kan niet worden genezen, maar ze kan worden voorkomen. De Amerikaanse regering heeft dinsdag een studie van US 100 miljoen dollar aangekondigd.

Daarbij zal een Alzheimer preventie geneesmiddel worden getest in slechts één familie. Het is mogelijk een doorbraak, omdat het heel moeilijk is om testen ter voorkoming van de ziekte van Alzheimer te doen.
Wetenschappers kunnen nooit weten bij welke gezonde mensen de ziekte zich zal ontwikkelen, maar nu hebben ze een gezin gevonden waarin bijna iedereen de ziekte van Alzheimer ontwikkelt.

Meer dan 5 miljoen Amerikanen hebben de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Naar verwachting zal dat cijfer in de komende 40 jaar verdrievoudigen als de bevolking vergrijst. De jaarlijkse kosten van de zorg - nu 200 miljard dollar - zou kunnen oplopen tot US 1 biljoen dollar.

Strategie Obama
De regering-Obama kondigde dinsdag een strategie aan om tegen 2025 een effectieve behandeling te vinden. Onderzoekers zullen dit klinisch onderzoek richten op patiënten in de buurt van Medellin, Colombia. Honderden mensen in één uitgebreide familie zijn geboren met de genetische fout die het zeker maakt dat ze de ziekte van Alzheimer zullen ontwikkelen bij het bereiken van de leeftijd van 50 jaar. De patiënten krijgen foto's van het belangrijkste experimenteel geneesmiddel, Crenezumab genoemd.

Het gros van de wetenschappers denkt dat de oorzaak van de ziekte de opbouw van het giftig amyloïde eiwit is dat zich diep in de hersenen bevindt. Als de familieleden dit eiwit niet opbouwen, hopen wetenschappers dat ze de ziekte van Alzheimer niet ontwikkelen. Het veelbelovend Alzheimer-onderzoek wordt echter vertraagd door een tekort aan vrijwillige patiënten.

Een andere mogelijke uitkomst zou ook een doorbraak betekenen. Indien het geneesmiddel de amyloïde opbouw stopt en de patiënten nog steeds de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, zullen de onderzoekers leren dat amyloïde niet de oorzaak is.Deze proef zou kunnen mislukken, maar dan nog zou ze de wetenschap vertellen wat zij moet weten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May