Vijftien vrije dagen mogen niet overschreden worden
15 May 2012, 02:00
foto


Suriname mag niet meer dan vijftien vrije dagen tellen. Een vrije dag kost het land ongeveer SRD 43 miljoen. Religieuze vrije dagen moeten herschikt worden, omdat acht van de vijftien nationale vrije dagen religieus zijn: vier voor de Christenen, twee voor de moslims en twee voor de Hindoes. Er komen ook criteria waaraan een vrije dag moet voldoen.

Dit is de conclusie van het seminar 'Nationale Vrije Dagen', die maandag in Wyndham werd gehouden. Aan dit seminar hebben er 36 organisaties meegedaan. Ngo's, religieuze organisaties, politieke partijen, ondernemers, vakbonden en culturele groepen waren het erover eens dat vijftien vrije dagen teveel is voor Suriname en dat het verminderd moet worden tot hoogstens 12.

Werken aan oplossing
Gewerkt wordt aan een gebalanceerde oplossing, omdat er grote belangen op het spel zijn. "De vertegenwoordigers van de Winti religie willen ook een vrije dag zoals de andere geloofsstromingen een dag of meer hebben", zegt Marlon Powel, voorzitter van de commissie Nationale Vrije Dagen aan Starnieuws. "Voor de ondernemer betekent elke vrije dag verlies en niet alleen omdat een werknemer 200% aan vergoeding moet krijgen voor werken op een vrije dag", stelt Powel.

De vele vrije dagen gaan ten koste van de productie en concurrentiepositie van bedrijven en stagneert de economische groei. Uit berekeningen is gebleken dat er gemiddeld 231 productieve dagen in Suriname zijn. Vrije dagen onderbreken ook het onderwijsproces. De manier van lesgeven wordt hierdoor beïnvloed. Na het feesten worden tentamens en repetities ook normaal afgenomen. "Het gemiddelde van 22,5 uren lesgeven per week is ook erg laag vergeleken met de regio en daarbuiten", haalt Powel aan. "Als onderwijsgevende merk je dan ook dat die vrije dagen komen aan de tijd waarin je les moet geven. Een van de aangedragen oplossingen is dat sommige nationale vrije dagen gedenkdagen worden. Op die manier hoeven mensen niet een hele dag vrij te nemen om zich te bezinnen of te feesten."

Vier serieuze verzoeken
"De verzoeken voor vrije dagen zullen blijven komen. Gebeurtenissen heb je niet in de hand. Daarom komen er ook criteria voor het toekennen van een vrije dag", verzekert Powel. "Die vrije dag moet natie vormend zijn, minimaal 25% van de bevolking moet actief deelnemen aan de viering en minimaal 25% van de bevolking moet het eens zijn met de waarden en normen van die vrije dag", somt Powel enkele punten op. Op dit moment worden er geen criteria gehanteerd voor het toekennen van een vrije dag.

Momenteel liggen er vier serieuze nieuwe aanvragen voor een vrije dag: Sasi Sura, het Javanistich nieuwjaar, Okokro Bentuwa van de Winti religie, Haile Selassie van de Rastafarians, en het Chinees nieuwjaar.
De conclusies en aanbevelingen worden verwerkt tot een advies. Deze zullen begin volgend maand aan de overheid gepresenteerd worden.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May