Hakrinbank boekt ‘uitstekende’ bedrijfsresultaten in 2011
14 May 2012, 19:00
foto


Het geconsolideerde balanstotaal van de Hakrinbank steeg vorig jaar met 16% tot SRD 1,5 miljard en de nettowinst vóór belasting nam met 26% toe tot SRD 39,1 miljoen. De belangrijkste performance ratio’s bleven op een goed niveau. De ‘Return on Assets’ steeg naar 1,82% en de ‘Return on Equity’ kwam uit op 25,4%. De efficiencyratio verbeterde met 2 procentpunten tot 54,3% en de non-performing ratio kredieten bedroeg slechts 2%. Algemeen directeur Jim Bousaid spreekt over “uitstekende bedrijfsresultaten” gerealiseerd, gerealiseerd in het haar waarin de bank op 28 juni het 75-jarig bestaan vierde.

De gunstige bedrijfsontwikkeling is een samenspel van factoren. De instelling heeft geprofiteerd van de redelijke economische groei. Daardoor was de kredietvraag op een bevredigend niveau. De kredietuitzettingen namen toe met 13% tot ruim SRD 812 miljoen, iets meer was dan gebudgetteerd. Bij het consumentenkrediet was sprake van een matige groei. Ook de baten uit het vreemde valutabedrijf stegen door het ruimere deviezen aanbod en hogere transactievolumes. De bedrijfsresultaten zijn beïnvloed door de devaluatie van de Surinaamse dollar op 20 januari 2011. Dit heeft geresulteerd in herwaardering van vreemde valuta balansposten en éénmalige koerswinsten.

Doelen bank
De belangrijkste bedrijfsdoelstellingen in 2011 waren duurzame groei, verbetering van de rentabiliteit, aanscherping van het balansbeheer, verhoging van de efficiency, versterking van het risicomanagement evenals customer relationsmanagement. Andere doelstellingen waren verhoging van het niveau van tevredenheid bij het personeel en social corporate citizenship. Deze doelstellingen zijn goeddeels gerealiseerd.

De dochteronderneming, de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij N.V., heeft een gematigd positief boekjaar achter de rug. Het balanstotaal groeide met 7% tot bijna SRD 200 miljoen. De bedrijfsopbrengsten stegen met 7% en de winst vóór belasting nam af met 4% tot SRD 8,5 miljoen. De productiegroeipercentages lagen onder het budget als gevolg van een minder levendige markt van het consumentenkrediet en de aangescherpte krediet-intake.
De koers van het aandeel 'Hakrinbank NV' steeg op de effectenbeurs met 10% tot SRD 225 per ultimo 2011. "In het eerste kwartaal 2012 is sprake van een opvallende koersstijging met circa 10%, hetgeen duidt op toegenomen vertrouwen in onze bankinstelling", zegt Bousaid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May