Bouwsels Waterkant Albina moeten weg
14 May 2012, 11:00
foto
De bouwsels aan de Waterkant moeten verdwijnen.


Het moment dat de regering het besluit neemt om de verdediging van de snel afkalvende oever van de Marowijnerivier aan te pakken, moeten de bouwsels aan de Waterkant van Albina plaatsmaken. Andy Janki, beleidsadviseur bij Openbare Werken (OW), is hierover duidelijk. "Die opstallen mogen geen obstakels zijn. Bovendien is de Waterkant onderhoudsstrook van OW", zegt hij aan Starnieuws.

Janki zegt dat OW naarstig bezig is met de voorbereidingen voor de uitvoering van een integraal ontwateringsplan voor Albina en omgeving. De gunningsprocedure wordt nu afgewikkeld. Daarbij is het gebied Papatam meegenomen. Door de slechte rivierwering en afwatering lopen percelen aan de Luitenant Weyneweg bij grote regenbuien en springvloed onder water. Volgens Janki is een pompgemaal en vervanging van bestaande sluizen geprojecteerd. In dit plan is de oeververdediging vanaf de kust en de Marowijnerivier niet opgenomen.

Orde op zaken stellen
Jankie zegt dat OW zich ervan bewust is dat evenals in Commewijne en Nickerie de afkalving met oeververdedigingswerken tot staan moet worden gebracht. Het aannemingsbedrijf is momenteel bezig de oever tussen het veerplein en de Ingipikinkreek waar de Militaire Politie is gevestigd, te versterken.
In de loop der jaren zijn er bouwsels in rap tempo, niet in een passende stijl, opgezet aan de Waterkant van Albina. Deze bebouwingen doen niet veel goeds aan de historische en esthetische zicht van de Waterkant van Albina. Zelfs de historische kanonnen hebben hun weg gevonden naar Frans-Guyana.

Een structureel probleem is de ordening van taxihouders, die de route Albina- Paramaribo onderhouden, alsook de boten die de oversteek onderhouden met St Laurent. De chaos aan de Waterkant is daarom onvoorstelbaar.
Deze plek is in dit grensstadje en hoofdplaats van het district Marowijne de enige trekpleister voor toerisme, recreatie en verpozing. De jaarlijkse kermis was een welkome attractie in de grote vakantie. Menigeen in Albina kijkt daarom vol nostalgie uit naar de Waterkant van weleer.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May