Bouva: De vraag is of de auditeur militair bevoegd is...
12 May 2012, 06:00
foto
Assembleelid Melvin Bouva


Assembleelid Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) vraagt zich af op de auditeur militair bevoegd is om de vraag te beantwoorden of er sprake is van inmenging in het 8 december strafproces. Hij is een van de indieners van de wijziging van de amnestiewet. Bouva vindt dat de krijgsraad vrijdag na de toetsing de amnestiewet had moeten uitvoeren, waardoor het proces gestopt zou zijn.

Bouva zegt in een eerste reactie aan Starnieuws dat "wij nu geen stap verder zijn gekomen dan alleen de belangrijke bevestiging dat de amnestiewet niet in strijd is met de grondwet en internationale bepalingen". Hij wil het vonnis eerst bestuderen voordat hij diepgaand in kan gaan op de uitspraak van de krijgsraad.

Wetten niet aangescherpt
"Het Nieuw Front dat na 1987 ruim twintig jaar aan de macht is geweest, heeft bitter weinig gedaan om de grondwet aan te scherpen", stelt Bouva. Hij vindt dat deze combinatie de hoofdverantwoordelijke is voor de crisis waarin de rechtsstaat zich nu blijkt te bevinden. Er ontbreekt een memorie van toelichting, waardoor volgens Bouva het moeilijk is om artikel 131 van de grondwet te interpreteren. In lid 3 van dit artikel staat "Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden".

Bouva meent dat het constitutioneel hof bij uitstek het orgaan is dat de wet moet toetsen. Hij vindt het erg dat het Nieuw Front dit orgaan niet in het leven heeft geroepen, zoals de grondwet dat beveelt. Volgens Bouva kan het geen inmenging zijn als het hoogste college van staat op basis van zijn grondwettelijke bevoegdheid (artikel 72 lid f) een wet goedkeurt. Volgens Bouva wordt in artikel 131 lid 3 'feitelijke inmenging' bedoeld 'die buiten de regels van de grondwet of wet zou kunnen plaatsvinden'.

Het assembleelid is wel blij dat de rechter tot de bevinding is gekomen dat er geen sprake van is dat de amnestiewet in strijd zou zijn met de grondwet en internationale bepalingen, zoals de oppositie dat steeds beweerde. "De ongefundeerde kritiek van de oppositie is weggemaakt. Ik kijk nu uit naar een spoedige afwikkeling van deze zaak, zodat wij ons kunnen concentreren op andere belangrijke zaken van het land", stelt Bouva.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May