Douane Albina versterkt met tweede patrouilleboot
12 May 2012, 02:00
foto
Minister Adelien Wijnerman en directeur Tony van Dijk nemen de boot van de douane in gebruik door deze met bier te besprenkelen. (Foto: Isaak Poetisi)


Minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft met de eerste vaart officieel de tweede patrouilleboot, genaamd 'Bish' voor de douane van Albina, in gebruik genomen. Deze plechtigheid vond vrijdag plaats bij de steiger van de douane te Albina. Deze nieuwe aanwinst is vernoemd naar de gewezen douanier Rudolf 'Bish', Visnudath Mangal.

De minister die content is met de naamkeuze, zegt dat het ministerie van Financiën hiermee invulling geeft aan zijn taakstelling. De bewindsvrouw heeft in het verleden samengewerkt met Mangal, in zijn hoedanigheid als douanier. Wijnerman zegt dat een van de doelstellingen van het ministerie is hervormingen te brengen binnen de belastingdienst. Het streven daarbij is om de douane de benodigde instrumenten aan te bieden om het werk beter te doen. Op die manier wordt de douane instaat gesteld middelen binnen te halen voor de staat.

Versnelde ontwikkelingen
Tony van Dijk, directeur der Belastingen benadrukt in zijn toespraak het enorme werk van de douane op fiscaal en niet fiscaal gebied. Hij stelt dat Marowijne momenteel een versnelde ontwikkeling doormaakt, die consequenties heeft voor de fiscaliteit. Daarom is het van belang de douane te versterken om zijn werk naar behoren te doen.

Desgevraagd verklaart Van Dijk tegenover Starnieuws dat de ingebruikname van dit vaartuig van belang is voor de nieuwe wettelijke maatregel die over enkele maanden in uitvoering gaat. Er zal een bijzondere heffing komen voor de pontons die goud zoeken in de rivier. Van Dijk zegt dat het in de bedoeling ligt om met de Franse douane gezamenlijke patrouilles te verrichten.
De douane van Albina heeft al een vaartuig in gebruik, dat in februari in Paramaribo in gebruik werd genomen. Van Dijk zegt dat de boot een degelijke patrouillevaartuig is.

Eerbetoon
Bij het nadenken over een naam voor de boot is uiteindelijk gekozen voor 'Bish'. "Op die manier wordt eerbetoon getoond aan de douanier Mangal, terwijl hij nog in leven is", zegt Van Dijk. Mangal was vergezeld van zijn echtgenote Rita Madhurie, kinderen en kleinkinderen.

Rudolf 'Bish', Visnudath is geboren in het district Commewijne. Op 16 mei 1961 trad hij in dienst bij de douane en heeft in alle rangen gediend. In de periode 1997 tot en met 2000 was hij minister op Openbare Werken. Mangal bewees grote dienstbaarheid aan Suriname.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May