ICJ bezorgd over besluit krijgsraad
11 May 2012, 16:00
foto
Jeff Handmaker, waarnemer Internationale Commissie van Juristen, vlak voor de zitting begon te Boxel. (Foto: Raoul Lith)


De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) is bezorgd over de beslissing van de krijgsraad om het 8 december strafproces op te schorten. Nu wordt het aan de auditeur militair overgelaten om antwoord te geven op de vraag of inmenging heeft plaatsgevonden in het proces dat bij de rechter in behandeling is. Dit is gebeurd door de amnestiewet aan te nemen in De Nationale Assemblee. Het wetsontwerp werd afgekondigd door de regering, die geleid wordt hoofdverdachte Desi Bouterse, die president is van het land.

De waarnemer van de ICJ, Jeff Handmaker, heeft het proces vandaag bijgewoond. De ICJ memoreert dat op 8 december 1982 in Fort Zeelandia vijftien politieke tegenstanders van het militaire bewind zijn doodgeschoten. Bouterse was toen bevelhebber en legerleider. In 2010 is Bouterse gekozen als president van Suriname. De amnestiewet, die aangenomen werd op 4 april, maakt de 8 decembermoorden straffeloos.

Onzekerheid
De ICJ zegt in een verklaring bezorgd te zijn over de beslissing van de krijgsraad, die de verantwoordelijkheid van zich afgeschoven heeft. Het Openbaar Ministerie moet zich nu uitlaten over deze kwestie. De krijgsraad heeft geen oordeel geveld of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. Dit leidt volgens Handmaker tot grote onzekerheid.

Hij wijst erop dat volgens de grondwet en het internationaal recht de slachtoffers recht hebben op een eerlijke openbare behandeling van hun klacht, binnen een redelijk termijn. Er zijn aanwijzingen volgens Handmaker dat dit niet zal gebeuren. De moorden zijn ruim dertig jaar geleden gepleegd. Het proces is op 30 november 2007 begonnen. De ICJ roept nu een hogere rechtbank op om de beslissing van de krijgsraad te herzien en een besluit te nemen over de grondwettigheid van de amnestiewet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May