Argentinië keurt wet 'waardige dood' goed
10 May 2012, 22:30
foto
De dochter van Susana Bustamante, Melina, had gepleit om te mogen sterven.


De Argentijnse Senaat heeft ingestemd met een wet die terminale zieken en hun familie meer zeggenschap geeft in beslissingen om een eind te maken aan het leven. De wetgeving betekent dat patiënten die stervende zijn of lijden aan ongeneeslijke ziekten of letsels de behandeling kunnen weigeren als zij een toestemmingsverklaring hebben getekend.

Tot nu toe was een gerechtelijk bevel nodig om het levensinstandhoudingssysteem stop te zetten. Bij dit systeem wordt de patiënt kunstmatig in leven gehouden. De Eerste Kamer heeft ook een wet aangenomen die het mogelijk maakt dat mensen hun geslacht officieel veranderen, zonder dat daarvoor rechterlijke goedkeuring nodig is.

Senatoren stemmen 55 tegen 0 met 17 onthoudingen in het voordeel van het recht op een waardige dood. De maatregel is de Tweede Kamer al gepasseerd en zal president Cristina Fernandes deze nu in de wet opnemen. Alle aanwezigen benadrukten dat de wetgeving geen euthanasie mogelijk maakt. "Het doel is om de autonome wil van de patiënt te respecteren", zegt Jose Cano, het hoofd van de Senaatscommissie voor gezondheid.

Verworven recht
Susana Bustamante, wiens 19-jarige dochter Melina had gepleit om te mogen sterven te midden van de pijn van haar degeneratieve aandoening, heeft de nieuwe wet verwelkomd. "Je moet iets natuurlijks als de dood mogelijk maken. De dood is geen vies woord, we hebben het verworven als een recht," zei Bustamante. Haar dochter overleed vorig jaar kort nadat ze haar openbare oproep had gedaan.

Onder de nieuwe wetgeving, kan een patiënt die lijdt aan een terminale ziekte of een ongeneeslijke aandoening heeft, behandeling weigeren. In gevallen waarin patiënten niet in staat zijn voor zichzelf spreken, stelt de wetgeving verwanten of wettelijke vertegenwoordigers aan om het besluit te nemen.
De belangrijkste voorwaarde is dat de patiënt of zijn vertegenwoordigers een document waarin hun wensen staan voor een notaris en twee getuigen hebben ondertekend.

Bezorgdheid
Tijdens het debat heeft een aantal senatoren zijn bezorgdheid geuit over het beëindigen van het leven of intrekking van de sondevoeding van een patiënt als die niet in staat is om te communiceren. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de nieuwe wetgeving verworpen, met het argument dat het levensinstandhoudingssysteem nooit moet worden gestopt.

Senatoren hebben ook de genderrechten wet goedgekeurd. De wetgeving geeft mensen het recht op officieel erkenning door het geslacht van hun keuze.In sommige gevallen betekent dat het ondergaan van geslachtsveranderingsoperatie. Mensen van 18 jaar en ouder kunnen onder deze wet een dergelijke operatie of hormoontherapie ondergaan zonder dat ze toestemming van de rechter nodig hebben.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May