Partnerschap voor de toekomst van kinderen
09 May 2012, 22:30
foto
Hoogleraar George Khaldun


Hoogleraar George Khaldun van het Harlem Childrens Zone project (HCz) in New York, werkt samen met de Ontwikkelingsdienst van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) aan de toekomst van het kind. Khaldun is via de Amerikaanse ambassade op werkbezoek in Suriname. De nadruk wordt gelegd op kansarme kinderen uit achtergestelde buurten, die op succesvolle wijze worden begeleid om goede studieresultaten te boeken, vertelt Humphrey Bergraaf, wetenschappelijk medewerker van Minov. Hiermee worden de eerste stappen gelegd voor een wetenschappelijke samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten.

Door scholing moeten kinderen op het goede spoor blijven om later op de arbeidsmarkt te belanden, zegt Khaldun. Kinderen die niet goed worden begeleid, belanden in de gevangenis of raken aan de drugs. We moeten doen wat nodig is om kinderen goed op te voeden zodat de gemeenschap later versterkt wordt. De ontwikkeling van het kind moet zodanig gericht zijn om de cyclus armoede te beëindigen.

Het HCz-project
Harlem Childrens Zone is een ambitieus sociaal project in een arme buitenwijk in New York, verscheurd door criminaliteit, drugs en decennia van armoede. De twee fundamentele beginselen van het HCz-project zijn om een goed leefklimaat te scheppen voor kinderen en ze zo vroeg mogelijk in hun leven duurzaam te ontwikkelen. Het bewustzijn van volwassenen wordt bevorderd om kinderen te helpen naar een succesvolle toekomst.

Bergraaf geeft aan dat Suriname de taak heeft om de jonge generatie voor te bereiden op de wereldwijde ontwikkeling. Als deel van de wereld kan Suriname niet anders dan partnerschap te zoeken bij andere landen die bereid zijn om problemen mee te helpen op te lossen. Bergraaf zegt aan Starnieuws dat probleemgebieden zoals aansluitingen in het onderwijssysteem, het normeringenprobleem en onderwijs in achtergestelde gebieden of onderwijs voor kinderen uit het sociaal zwakke milieu, aandachtspunten kunnen zijn bij deze samenwerking. Volgens Bergraaf zal het ministerie nagaan hoe het Amerikaanse succesverhaal van de HCz ook op het Surinaams onderwijs kan worden toegepast.

Marvin Moesan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May