Infectie veroorzaakt één op de zes vormen van kanker
09 May 2012, 15:20
foto
Een infectie met het humaan papillomavirus kan leiden tot baarmoederhalskanker


Eén op de zes vormen van kanker - wereldwijd twee miljoen per jaar - wordt veroorzaakt door infecties die voor een groot deel goed te behandelen zijn of zelfs te voorkomen zijn. In een studie, gepubliceerd in Lancet Oncology , zijn 27 vormen van kanker in 184 landen onderzocht. De uitkomst was dat vier belangrijke infecties verantwoordelijk zijn voor de ziekte.

Deze vier - humaan papillomavirus, Helicobacter pylori en hepatitis B en C-virus - zijn goed voor 1,9 miljoen gevallen van baarmoederhalskanker, darm- en leverkanker. De meeste gevallen komen voor in de ontwikkelingslanden.
Het team van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek in Frankrijk zegt dat er meer inspanningen nodig zijn om deze vermijdbare gevallen aan te pakken en kanker te herkennen als een overdraagbare ziekte.

Het aandeel van aan infectie gerelateerde kanker is ongeveer drie maal groter in de ontwikkelingslanden dan in de ontwikkelde landen, 22,9 tegenover 7,4 procent.
“Infectiepreventie ... zou wereldwijd een substantieel effect kunnen hebben op de toekomstige last van kanker, zeggen de doktoren Catherine de Martel en Martyn Plummer, die het onderzoek leidden. Bijna een derde van de gevallen komt voor bij mensen jonger dan 50 jaar. Bij vrouwen is baarmoederhalskanker goed voor ongeveer de helft van de infectie-gerelateerde kanker. Bij mannen veroorzaakt infectie meer dan 80 procent lever- en maagkanker.

Infectiepreventie
"Infecties met bepaalde virussen, bacteriën en parasieten zijn wereldwijd enkele van de grootste en vermijdbare oorzaken van kanker,” zeggen De Martel en Plummer. Ze stellen dat de toepassing van bestaande volksgezondheid methoden voor infectiepreventie, zoals vaccinatie of antimicrobiële behandelingen, wereldwijd een belangrijk effect kunnen hebben op de toekomstige kankergevallen.

Er zijn al vaccins beschikbaar tegen het humaan papillomavirus (HPV) - die gelinkt is aan baarmoederhalskanker - en het hepatitis B-virus - een vastgestelde oorzaak van leverkanker. En deskundigen weten dat maagkanker kan worden voorkomen door de bacteriële infectie H. pylori uit de darm te verwijderen met behulp van een antibioticakuur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May