Vermogen kerrie om kanker te bestrijden
08 May 2012, 09:00
foto


Een chemische stof dat in kerrie is gevonden, zal worden getest op zijn vermogen om darmkanker tumoren te doden bij patiënten. Deze klinische studie moet uitwijzen wat de potentiële voordelen zijn van het nemen van grote hoeveelheden van curcumine, alsmede alle mogelijke bijwerkingen die dit kan hebben voor kankerpatiënten.

Curcumine, die is gevonden in de specerij kurkuma, zou een scala van gezondheidsvoordelen hebben. Studies hebben al aangetoond dat het kankercellen gekweekt in een laboratorium de baas kan. De stof wordt ook aanbevolen bij beroertes en dementie-patiënten. Een proefproces in ziekenhuizen in Leicester waarbij curcumine naast chemo-drugs zal worden toegediend, moet uitwijzen wat de eventuele gezondheidsvoordelen zijn van deze chemische stof. Elk jaar worden ongeveer 40.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk gediagnosticeerd met darmkanker. Als de ziekte zich verspreidt in het lichaam, krijgen patiënten een combinatie van drie geneesmiddelen voor chemotherapie toegediend, maar ongeveer de helft reageert niet op de medicatie.

Veertig patiënten in Leicester Royal Infirmary en Leicester General Hospital nemen deel aan de proef. Ze krijgen zeven dagen voor hun standaard chemotherapie curcumine-pillen. De resultaten zullen dan vergeleken worden met die bij normale medicatie.

Moeilijk te behandelen
Bij proeven met dieren waren de resultaten van de combinatie “100 keer beter”, zegt professor William Steward die de studie leidt. Volgens hem waren die resultaten de belangrijkste rechtvaardiging voor het besluit om de medicatie te testen op patiënten. "Als darmkanker is uitgezaaid, is het zeer moeilijk te behandelen, mede omdat de bijwerkingen van chemotherapie beperkingen opleggen aan hoe lang patiënten de behandeling kunnen ondergaan”, zegt Steward.

"Het vooruitzicht dat curcumine de gevoeligheid van kankercellen voor chemotherapie kan verhogen is spannend, omdat het zou kunnen betekenen dat het geven van lagere doseringen - waardoor patiënten minder bijwerkingen hebben- een langere behandeling mogelijk maken”, stelt de onderzoekersleider. "Dit onderzoek is in een zeer vroeg stadium, maar de studie naar de mogelijkheden van plantaardige chemicaliën voor de behandeling van kanker is een intrigerend gebied, waarvan we hopen dat het aanwijzingen biedt voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen in de toekomst."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May