Kenny B overwint doornen
07 May 2012, 10:00
foto
Kenny B. (Foto: René Gompers)


De artiest Kenny B, (Kenneth Bron) is voor een dikke week in Suriname. Hij zal deze maand samen met Kasimex Houseband optreden in Nederland. Daarom is hij met de groep hier komen oefenen. Vanaf zijn achtste wilde Kenny muziek maken. Hij heeft een grote omweg moeten maken om uiteindelijk zijn doel te bereiken. Kenny B vertelt openhartig in 'StarTalk' over zijn glibberige weg omhoog.

Hij is na zijn school in het Nationaal Leger beland. Daarna werkte hij in zijn vaders houtbedrijf om uiteindelijk in het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk te belanden waar hij woordvoerder was. Hij vond het nodig om op die manier zijn bijdrage te leveren.

Positie Marrons verbeterd
Terugkijkend op de periode van de binnenlandse oorlog en de strijd die geleverd is, zegt Kenny dat de positie van de Marrons is verbeterd. Brunswijk is met zijn partij in het machtscentrum beland. Er kan nu veel meer gedaan worden om het binnenland tot ontwikkeling te brengen. Kenny vindt het jammer dat er doden zijn gevallen in de binnenlandse oorlog en zoveel is vernietigd. "Mensen hebben nu veel meer te zeggen en dat neemt de basis weg van de grote ruzie die wij toen hebben gehad".

Kenny zegt dat hij zich altijd van bewust was dat hij eens muziek zou gaan maken, ook al was hij met diverse jobs bezig. Met 'A Sama De' bereikte hij, toen hij veertig was, succes maar het was niet blijvend. Hij is weer in een fabriek gaan werken, waar hij aluminium moest smelten. "Dan denk je, waarom heb ik al die dingen gedaan. Voor mijn land gevochten en dan zit ik hier in een oven mezelf te verschroeien". Zijn pad is niet over rozen geweest. Intussen is hij tien jaar verder en het gaat goed en hij heeft nog veel plannen.

Waardering
"Het doet me goed om de waardering te krijgen voor wat ik doe", zegt Kenny. Hij heeft fans in verschillende landen. Hij heeft ook in 'under dog posities' gezeten. Artiesten die menen dat ze geslaagd zijn, kijken vaak neer op hen die in voorprogramma's optreden. "Maar ik heb ook een goede samenwerking gehad met bijvoorbeeld Luciano", vertelt Kenny. Hij is zijn idool.

De dreads vindt Kenny mooi passen bij hem. Hij is geen rasta en gelooft in vrijheid van religie. De artiest is ook een liefhebber van vis. "Ik heb geen dieet, ik eet alleen maar vis, alles is vis". Kenny B uit zich via zijn liedjes. Hij beschouwt het als vrije meningsuiting, waarbij hij rekening mee houdt wat zijn vrije mening teweeg kan brengen. "Je weet wat je invloed is als artiest. Je weet dat mensen naar je luisteren en dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt als artiest. Ik vind het mijn taak om bepaalde dingen te kunnen zeggen. Ik heb genoeg gedaan voor het land om mijn mond niet te hoeven te houden onder bepaalde omstandigheden. Ik zal zeker mijn muziek gebruiken, niet om mensen aan te vallen of wat dan ook maar bij te dragen aan een beter Suriname."
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May