Verkiezingen in zes Europese landen
06 May 2012, 14:00
foto


In zes Europese landen: Frankrijk, Griekenland, Servië, Duitsland, Italië en Armenië, worden vandaag verkiezingen gehouden.

In Frankrijk gaat de presidentiële race tussen socialistische uitdager Francois Hollande en zittende president Nicolas Sarkozy. Hollande speelt in op de woede van de bevolking over de bezuinigingsmaatregelen. Ongeveer 46 miljoen mensen zullen vandaag naar de stembus gaan in Frankrijk. De uitkomst kan grote gevolgen hebben voor het binnen- en buitenlands beleid van het land.

Geteisterd door bezuinigingsmaatregelen gaat ook Griekenland naar de stembus. De parlementaire verkiezingen zijn van cruciaal belang voor de vooruitzichten hoe het land zichzelf zal trekken uit het diep financieel dal, dat zijn positie bedreigd in de eurozone. Tweeëndertig partijen strijden om de steun van bijna 10 miljoen geregistreerde kiezers.

Servië, het land met 7,1 miljoen mensen in Zuidoost-Europa, houdt presidents-, parlements-en gemeenteraadsverkiezingen. De uitkomsten kunnen van invloed zijn op de Servische betrekkingen met de Europese Unie en Kosovo. Servië heeft geweigerd de onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie te accepteren.

De verkiezingen in Duitsland zijn een belangrijke test voor de populariteit van de centrum-rechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel. Kiezers van de meest noordelijke staat stemmen vandaag voor een nieuwe legislatuur. Er zijn ongeveer 2,2 miljoen kiesgerechtigden in deze staat.

In Italië gaat het om de eerste verkiezingen sinds premier Mario Monti was verkozen om het land te redden van de schuldencrisis. De ballotage wordt gezien als een graadmeter voor de publieke woede tegen partijen die zijn bezuinigingsmaatregelen ondersteunen. Vandaag en morgen kunnen 9,5 miljoen Italianen hun stem uitbrengen op 942 gemeenten.

Ongeveer 2,5 miljoen Armeniërs zijn gerechtigd te stemmen voor een nieuw parlement in een verkiezing waar de president hoopt dat hij de wetgevende meerderheid krijgt. De verwachting is dat de Republikeinse Partij van president Serge Sarkisian de strijd zal winnen. De partij wil echter de meerderheid in het 131 zetels-tellende parlement om te voorkomen dat zij een coalitie moet vormen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May