Galibi krijgt binnenkort water uit de kraan
06 May 2012, 10:00
foto
Waterproject Galibi.


Het zal niet lang meer duren of het 800 zielen tellend inheems dorp Galibi, aan de monding van de Marowijnerivier, krijgt schoon drinkwater uit de kraan. Dit is het resultaat van de stedenband tussen Gemeente Koksijde (België) en Marowijne.

Peggy Panka, hoofd internationale betrekkingen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), deelt aan Starnieuws mee dat het unieke van dit project is dat er een computer op het systeem wordt aangesloten van waaruit het gemonitord wordt. “Dit systeem zal middels telecontrole ook op afstand bediend kunnen worden, zelfs tot helemaal in België”, zegt Panka.

Delegatie in Galibi
In dit verband vertoeft gedurende de periode van 3 tot 24 mei een vijf personen tellende delegatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) in Suriname. Frank de Poortere, directeur Industrie en Services zal vanaf vandaag in Galibi verblijven. Tijdens dit bezoek wordt het waterzuiveringssysteem geïnstalleerd, alsook de telecontrole van de volledige drinkwaterinstallatie. Om deze doelen te kunnen realiseren heeft de VMW eerder materiaal ter waarde van ongeveer euro 100.000 aangeschaft en dit per container laten verschepen naar Suriname. De verscheping vanuit Albina naar Galibi vindt maandag plaats.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en het dorpsbestuur van Galibi hebben mede een bijdrage geleverd. Het project is initieel opgezet door de werkarm van RO, de stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland. In samenspraak met het dorpsbestuur van Galibi, de departementsleiding en het NH is het project aangepast, omdat met de bijdrage van de VMW de levensduur van het project is verlengd. Om de samenwerking en de gemaakte afspraken te bekrachtigen, is er in december 2011 een plan van aanpak opgesteld en ondertekend door alle samenwerkende partijen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May