Luxe propagandamateriaal niet voor ‘soso’
09 May 2010, 00:05
foto


In deze periode van verkiezingskoorts, doen politieke partijen er alles aan om de kiezers voor zich te winnen. Beloftes doen en het aanbieden van propagandamateriaal zijn enkele manieren waarop dit plaats vindt. Niet alle propaganda materiaal wordt gratis verstrekt. Bepaalde burgers vinden dat het niet kan dat partijen hun propagandamateriaal verkopen. Eefje Flink (vrouw Efie) steekt haar commentaar niet onder stoelen of banken. “Na wan bigi sjing, so wan bigi partij dan mi moes pai gi 2 meter stof, te mi wan go na mi vergadering mi wan weri mi stel, da teh mi bai a stof da mi moes pai kleermaker ete, a no kan toch”, zegt vrouw Efie. Zij vindt dat de propaganda de partij ten goede komt. Robert Dieko vindt het een normale zaak. Hij stelt zich op het standpunt dat partijen ook voor het materiaal moeten betalen. Het geld komt niet uit de hemel vallen.

“Bij de Nationale Partij Suriname (NPS) krijgen de leden een pet, een shirt, een polsbandje en een (normale) tas. Maar je hebt ook mensen die luxe spullen willen, en die hebben we dan voor hen aangeschaft, maar men moet er wel wat voor betalen. Wie luxe wil hebben, moet voor luxe neertellen”, zegt Erwin Lelie, voorzitter van de afdeling Paramaribo. De 'groene partij' biedt haar luxe goederen ten verkoop aan. Het luxe assortiment bestaat uit strapless shirts, polo-shirts, fancy tasjes, waaiers, katoenen stoffen, buttons, paraplu’s en cd’s. De prijzen variëren tussen de 3 en SRD 15.

Bij de Nationale Democratisch Partij (NDP) gaat het er een beetje anders aan toe. “Onze spullen zijn gratis. Iedereen kan een pet, een shirt, en button of bedrukte stof krijgen. We hadden van een sponsor vijfhonderd polo-shirts gekregen en die hebben we wel verkocht voor SRD 25. En het jongeren instituut van onze partij doet ook aan versterking van de kas, dus hebben ze hun eigen propagandamateriaal gemaakt die zij wel verkopen”, reageert Winston Lackin, woordvoerder van de NDP.
De voorzitter van NDP-jongeren, Sergio Akiemboto, geeft toe dat zij hun spulletjes niet verdelen maar verkopen. Het gaat om sleutelhangers, ballpoints, tasjes, en cd’s. “We hebben geld nodig, we zijn bezig fondsen te creëren dus hebben we de prijzen ook laag gehouden, Voor SRD 2,50 kan je al een sleutelhanger kopen. Niet krijgen hoor want je betaalt ervoor”, zegt Akiemboto.

Wij geven alles gratis, niemand hoeft te betalen. Petten, vlaggen, truitjes en al dat soort dingen zijn voor tijdelijk gebruik. We maken geen luxe goederen. Waarom zouden we dat doen? Het heeft na de verkiezing geen restwaarde. Wat we wel doen is dat we de mensen spullen geven die ze kunnen gebruiken. Negentig procent van onze achterban bestaat uit het gewone volk dus waar er geen waterleiding is geven we de mensen emmers en waar er geen stroom is geven we de mensen lantaarns“, zegt Dharm Mungra, waarnemend voorzitter van de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD). Op de vraag of de emmers en lantaarns bedrukt zijn met het logo van zijn partij, antwoordt Mungra bevestigend. “Alleen onze borden zijn niet bedrukt maar hebben wel de kleur van de partij”, zegt hij.

Bij de Pertajah Luhur worden alleen de paraplu’s verkocht voor SRD 5, de rest wordt gewoon verstrekt aan degenen die er naar vragen, laat Kenneth Sairras, Public Relations Officer van de rood-witte partij weten.

“De Permanente Voorspoed Republiek Suriname (PVRS) doet niet mee aan het spiegeltjes en kraaltjes gedoe’, zegt voorzitter Chas Mijnals. “Ons propagandamateriaal bestaat slechts uit posters en flyers en die zijn natuurlijk gratis. Het geld van al die truitjes, petten en button hebben we gebruikt voor tien woningen, waarvan de bouw in juli start. We helpen liever de woningnood oplossen. Dat heeft veel meer waarde”, aldus Mijnals.

Ronny Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt dat het propaganda materiaal van hen ook gratis is. De auto’s die rondrijden met teksten als Brunswijk fu alla ding liba en Brunswijk voor president zijn door de partij betaald. Leden die hun auto in partijkleuren met deze teksten wilden spuiten, moesten zich daarvoor opgeven, zegt de “koning van Marowijne”.

(Tekst en foto: Sharon Crawford)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May