Cofcor meeting tevreden met bereikte resultaten
05 May 2012, 02:00
foto
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Caricom en secretaris generaal Irwin LaRoque. (Foto: Ramon Keijzer)


De ministers van Buitenlandse Zaken van Caricom (Cofcor) zijn tevreden over de bereikte resultaten op 3 en 4 mei in Paramaribo. De bewindslieden stonden stil bij de effecten van de wereldeconomie, veiligheid, klimaatsverandering op de Caricom. Om de financiële crisis in Amerika en Europa het hoofd te kunnen bieden is ook toenadering gezocht tot de G-20. Samenwerking met internationale partners en technische bijstand kwamen ook aan de orde.

De ministers wezen op de ongunstige effecten van klimaatverandering en duurzame maatregelen die getroffen moeten worden. Op een persconferentie vrijdagavond zei minister Winston Lackin, die voorzitter is van de Cofcor, dat het innemen van gezamenlijke standpunten belangrijk is. Er zijn belangrijke resultaten geboekt op deze vergadering, waarmee op wereldfora er rekening gehouden moet worden.

Vooruitgang geboekt
Lackin en secretaris generaal van de Caricom, Irwin LaRoque, wezen op de coördinatie van standpunten. De behoefte aan meer communicatie met elkaar is onderkend. Nagegaan zal worden op welke manier via informatie en communicatie technologie hier invulling aan zal worden gegeven. Ook zal meer aandacht besteed worden aan bilaterale vergaderingen en voorbereidend werk tussen ambtenaren en het secretariaat.

Op de Cofcor meeting was er ook een interactie met derde landen. Afgesproken is dat de samenwerking wederzijdse voordelen moet opleveren. De vergadering was ingenomen met de aanwezigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Antonio de Aguiar Patriota, Erkki Tuomioja van Finland, Willy Claes, minister in de Koninklijke Raad van België, Jean Asselborn, vice premier en minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg, Richard Marles, de speciale vertegenwoordiger van de premier van Australië, Joaquin de Aristegui, staatssecretaris en de speciale gezant van Spanje.

Caricom-Brazilië top
Op de vergadering is besloten dat Suriname de tweede top van Caricom-Brazilië mag organiseren in 2013. Deze conferentie wordt voorafgegaan door een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken. Lackin benadrukte dat dit een belangrijk besluit is. Suriname is bezig zich veel meer op de kaart te plaatsen in de regio. "Wij maken ons ook sterk voor de regionale integratie", stelde Lackin.

De Cofcor heeft ook ingestemd met de kandidatuur van de directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, Iwan Sno, voor een positie in de commissie voor de Statistiek van de Verenigde Naties voor de periode 2014-2017. Met de Organisatie van Amerikaanse Staten, die ook participeerde in de vergadering, zijn diverse zaken besproken die aan de orde kwamen op de zesde summit of the Americas. De Cofcor heeft waardering uitgesproken aan het adres van Suriname voor de excellente wijze waarop deze bijeenkomst is georganiseerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May