OAS bereidt oriëntatiemissie naar Suriname voor
05 May 2012, 00:00
foto
Minister Winston Lackin geflankeerd door OAS secretaris generaal Albert Ramdin en de Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS, Niermala Hindori-Badrising. (Foto: Buza)


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zal in de komende weken zich bezighouden met de verdere voorbereiding van oriëntatiemissie naar Suriname. Dit kwam naar voren tijdens een gesprek met assistent secretaris generaal ambassadeur Albert Ramdin en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

De oriëntatiemissie heeft te maken met de instelling van de waarheids- en verzoeningscommissie. Gesprekken zullen worden gevoerd met De Nationale Assemblee, diverse regeringsautoriteiten, maatschappelijke organisaties. Op deze manier wordt kennis genomen van hun zienswijze. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Technische assistentie
Op 2 mei 2012 vond de ontmoeting tussen Lackin en Ramdin plaats. Het belangrijkste onderwerp was de aanbieding van het schriftelijke antwoord van de secretaris generaal van de OAS op het verzoek van de regering om technische assistentie te verlenen voor de instelling van een waarheids- en verzoeningscommissie.

In zijn schrijven geeft de secretaris generaal, Jose Miguel Insulza, aan dat de OAS bereid is Suriname te assisteren bij het tot stand brengen van een breed gedragen waarheids- en verzoeningscommissie. Nagegaan wordt op welke wijze deze assistentie het best afgestemd kan worden op de omstandigheden en mogelijkheden van Suriname.

Klaarheid brengen
De OAS onderschrijft het belang van een effectieve waarheids- en verzoeningscommissie en ziet het als een essentieel aspect in het proces van herstel na de ontwikkelingen van de jaren ‘80. De OAS vindt dat door het aan het licht brengen van en/of klaarheid brengen in gebeurtenissen uit het verleden, dit een effect kan sorteren ter voorkoming van herhaling. Er moet uiteindelijk genoegdoening worden bewerkstelligen voor de nabestaanden.

In het schrijven van de secretaris generaal wordt benadrukt dat waarheids- en verzoeningsprocessen belangrijke investeringen zijn in de ontwikkeling van landen. Ze worden beschouwd als een waardevolle stap om de toekomst van een land op een positieve wijze ter hand te nemen. De OAS topman bericht verder dat zijn organisatie in de komende periode Suriname verder zal adviseren over het type en karakter (Terms of Reference) van de waarheids- en verzoeningscommissie in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May