Lackin: Er wordt bewust verkeerde informatie verspreid
04 May 2012, 22:00
foto
Minister Winston Lackin op een persconferentie in Hotel Torarica vanavond. (Foto: Ramon Keijzer)


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over valse informatie die volgens hem verspreid wordt. Hij zei vanavond op een persconferentie dat er een goede band is met de Europese Unie (EU) en Suriname. President Desi Bouterse is zelfs uitgenodigd om de 'European Day' maandag te vieren. Lackin zegt dat Nederland bewust meegedeeld dat er sancties zijn tegen Suriname.

Lackin zei dat Surinamers aan diverse organisaties verkeerde informatie verstrekt hebben, waardoor er verklaringen zijn gekomen die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Gedaan wordt alsof De Nationale Assemblee artikel 2 over mensenrechtenschendingen uit de wet heeft gehaald. Daarom zijn ambassadeurs Henry Mac Donald en Harvey Naarendorp naar Genève geweest bij de VN-commissie voor de Rechten van de Mens. Daar is een nota met de ware toedracht overhandigd, deelde Lackin mee.

De wereld uitgenodigd
De minister betoogde dat Suriname juist een moedige stap heeft genomen om het 8 december vraagstuk op te lossen. Hij merkte op dat het een zwarte bladzijde is. "Daarom hebben wij de Organisatie van Amerikaanse Staten gevraagd om ons te helpen. Er is daar veel ervaring. Wij hebben ook andere organisaties ingelicht en hulp gevraagd. Waarom zouden wij dat doen als wij deze kwestie niet zouden willen oplossen?", betoogde Lackin.

"Artikel 8 van de Cotonou-overeenkomst is geen sanctie. De EU wil met ons praten en de agenda is heel breed. Er staan diverse punten erop. Mensenrechten is daar een normaal onderdeel van", legde Lackin uit. Hij benadrukt dat Nederland het niet kan hebben dat Suriname vooruitgang boekt. En er zijn Surinamers die dit ondersteunen, merkte de bewindsman op. Hij wees erop dat Luxemburg, België en Spanje ook op de Cofcor-conferentie waren van de ministers van Caricomlanden. Er is volgens Lackin totaal geen probleem met de acceptatie van Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May