Toch nog maatregelen EU tegen Suriname
03 May 2012, 20:10
foto


Het is Nederland gelukt om toch gedaan te krijgen dat de Europese Unie (EU) maatregelen treft tegen Suriname. Minister Winston Lackin zou hierover al zijn geïnformeerd volgens het NOS Journaal. De EU gaat een zogenoemde Artikel 8-dialoog aan met de Surinaamse regering. Zo'n dialoog wordt in diplomatieke taal een 'politiek gesprek' genoemd, maar wordt gezien als een stevige tik op de vingers van het land dat ter verantwoording wordt geroepen.

Diplomaten beschrijven het als de zwaarste maatregel die de EU kan nemen voordat er sancties komen. De gesprekken moeten volgens het Verdrag van Cotonou diepgaand en uitgebreid zijn, op regelmatige basis plaatsvinden, en uiteindelijk leiden tot harde afspraken. Bijzonder detail van de Europese maatregel is het moment waarop de Surinaamse regering ervan op de hoogte moet worden gesteld.

Ingrijpend
Starnieuws verneemt uit diplomatieke kringen dat deze mogelijkheid maar zelden wordt gebruikt. In Afrika is het wel toegepast. Nederland heeft deze mogelijkheid gezien en flink wat lobbywerk verricht om andere landen ertoe te bewegen om mee te gaan met deze sanctie. Aanvankelijk leek het alsof Nederland het onderspit zou delven, toen het kabinet Rutte viel.

Deze maatregel heeft te maken met de aanname van de amnestiewet op 5 april. Op 11 mei zal de krijgsraad bepalen of het proces zal worden voortgezet of niet. Volgens het NOS wordt rekening gehouden met deze datum om de sanctie tegen Suriname in te laten gaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May