Om de vijf dagen wordt een journalist gedood
03 May 2012, 22:00
foto


Reporters without Borders maakt zich zorgen over de persvrijheid in de wereld. Volgens statistieken wordt om de vijf dagen een journalist vermoord. Vandaag wordt wereldwijd de internationale Dag van de Persvrijheid herdacht. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 21 journalisten en zes bloggers en burger reporters gedood. Velen van hen vonden de dood in Somalië, Syrië en andere oorlogsgebieden.

Vandaag nog zijn in Mexico de verminkte lijken van twee fotografen gevonden in de oostelijke deelstaat Veracruz. De reeks van aanslagen hebben Mexico gemaakt tot één van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. De lichamen van Guillermo Luna en Gabriel Enorme waren in stukjes gehakt en in vuilniszakken gedumpt in een gracht in het centrum van Boca del Rio. De Mexicaanse politie heeft ook twee andere lichamen gevonden in de gracht die nog niet zijn geïdentificeerd.

De ontdekking komt vijf dagen nadat het lichaam van journalist Regina Martinez was gevonden in haar huis in de stad Xalapa. Martinez is in elkaar geslagen en verstikt. Ze werkte voor het nieuwstijdschrift met de grootste oplage in Mexico ‘Proceso’. Het geweld tegen journalisten in Mexico heeft alles te maken met de georganiseerde misdaad van drugskartels in het Latijns-Amerikaans land. In totaal zijn in de afgelopen tien jaar meer dan 70 journalisten vermoord in Mexico. Volgens statistieken van Reporters without Borders was Mexico vorig jaar het derde dodelijkste land ter wereld voor journalisten na Pakistan en Irak.

Bevooroordeelde regelgeving
De Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) zegt in een verklaring dat er dit jaar geen Caribische journalisten zijn gedood, maar bestaat er een scala aan factoren in de regio die nog steeds de nieuwsmedia muilkorven.
ACM-voorzitter Wesley Gibbings zegt dat hoewel de Caribische journalisten zijn ontsnapt aan de ergste gevolgen van geweld, straffeloosheid en officiële agressie, zij worden beïnvloed door bevooroordeelde regelgeving en uitdagende economische, sociale en politieke omstandigheden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot meer aandacht voor nieuwe spelers op het media podium en voor een grotere erkenning van en bescherming voor nieuwe media beoefenaars.

Stabiel
Ondanks het geweld tegen journalisten vindt Freedom House dat de persvrijheid in de wereld stabiel is. In 66 van de 197 onderzochte landen is de pers volgens Freedom House vrij, in 72 landen gedeeltelijk vrij en in 59 landen niet vrij. In acht landen is het rampzalig slecht gesteld met de persvrijheid. Dat zijn Wit-Rusland, Cuba, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.

Het in de VS gevestigde Freedom House doet onderzoek naar en zet zich in voor democratie, politieke vrijheid en mensenrechten. Westerse democratieën scoren nog steeds het best wat betreft persvrijheid, maar de Verenigde Staten zijn gezakt. Dat komt door de harde aanpak van journalisten die verslag deden van de Occupy-protesten op Wall Street.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May