Samenwerking Suriname en Guyana krijgt gestalte
03 May 2012, 02:00
foto
Minister Leslie Ramsammy uit Guyana en zijn collega Hendrik Setrowidjojo tijdens een bespreking in Nickerie.


Suriname en Guyana concretiseren de samenwerking op agrarisch gebied. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had woensdag een werkbespreking in Nickerie met zijn Guyanese collega Leslie Ramsammy. Veiligheid en regelgeving over de visserij voor de kust van beide landen kwamen aan de orde. De ministers zijn bezorgd over de piraterij.

Veel Guyanese vissers opereren onder Surinaamse vergunningen. Reguleren van het vergunningenbeleid van Guyanese vissers was ook onderwerp van gesprek. Setrowidjojo heeft aangegeven het in stelling brengen van de Surinaamse kustwacht in een vergevorderd stadium is en dat daarmee de veiligheid van de vissers verhoogd zal worden. Deze bespreking vloeit voort uit de ontmoeting die president Desi Bouterse in februari had met zijn Guyanese collega Donald Ramotar.

Rijst en aardvruchten
Suriname heeft het buurland gevraagd zijn expertise ter beschikking te stellen op het gebied van de teelt van droge rijst. Wat betreft de rijstsector willen beide landen de samenwerking intensiveren die er nu al bestaat tussen het onderzoeksinstituut Adron en het Guyanese rijstonderzoekcentrum ‘GRDB’.

De gesprekken hebben zich ook geconcentreerd op de gezamenlijke teelt van aardvruchten om zo de exportquota die gesteld worden door de afnemers, te halen. Net zoals Suriname heeft Guyana ook problemen met de import van ureum vanwege de kleine hoeveelheden die op jaarbasis nodig zijn. Samen met de private sector willen de bewindslieden mogelijkheden bekijken hoe grotere hoeveelheden tegen betere prijzen geïmporteerd kunnen worden.

Voedselschuur
Acties die ondernomen moeten worden om de internationale regels voor genetisch gemanipuleerde organismen te kunnen bijbenen, wenst Guyana ook met ons land te bespreken. Suriname heeft gevraagd gebruik te maken van de ervaring van het buurland bij het opzetten van pakloodsen terwijl Guyana gebruik belangstelling heeft voor de slachthuizen die hier reeds aan internationale standaarden voldoen.

De technische teams van beide landen komen op korte termijn weer bijeen om een concept overeenkomst voor te bereiden. Er moeten concrete acties worden uitgewerkt. De bedoeling is dat dit overleg een structureel karakter krijgt waarbij de bewindslieden elkaar om de zes maanden zullen ontmoeten.
Volgens Ramsammy wordt het nu de hoogste tijd om zaken te concretiseren. Samen met Suriname zegt de Guyanese bewindsman de roeping te willen vervullen om de regio van voedsel te voorzien. Ook Setrowidjojo bestempelt deze ontmoeting als vruchtbaar en kijkt op korte termijn uit naar de ondertekening van de agrarische samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en Guyana.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May