ATM bestrijdt seksueel molest op de werkvloer
30 Apr 2012, 23:00
foto
Vakbondsleider Ronald Hooghart (links) en minister Ginmardo Kromosoeto tekenen het document 'seksueel molest op de werkvloer'. Nadiah van Dijk van de Ilse Henar stichting kijkt toe.


Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) bestrijdt seksueel molest op de werkvloer. In september 2010 werd er een onderzoek op het ministerie verricht waaruit geconcludeerd kan worden dat 19% van de 100 geïnterviewden seksueel molest heeft ervaren.

Minister Ginmardo Kromosoeto en vakbondsleider Ronald Hooghart ondertekenden vandaag een beleidsnota ‘seksueel molest op de werkvloer’. Het doel van dit beleid is om seksueel molest op ATM te voorkomen en te bestrijden.

Veilig en betrouwbaar
Het ondertekenen van deze nota is het resultaat geweest van een stichting Ilse Henar-Hewitt project op het ministerie. De stichting heeft in negen bedrijven een pilot-project lopen, waarvan ATM als enig ministerie het voortouw neemt van werknemersbedrijven in Suriname. Nadiah van Dijk, voorzitter van Ilse Henar stichting, vindt dat de werknemer verzekerd moet zijn van een veilig en betrouwbaar werkplek.

Seksueel molest is niet alleen de fysieke handeling, maar de hele sfeer waarin ontoelaatbare handelingen voorkomen. Gedragingen die onprettig of intimiderend overkomen bij een ander, zoals sms’jes, het naakt kleden met de ogen of onprettige opmerkingen.

Gedragen door vakbond
Deze nota is mede ondertekend door vakbondsleider Hooghart, zodat het beleid ook gedragen wordt door de vakbeweging. Hooghart zegt het belangrijk te vinden dat er regels gesteld worden om te voorkomen dat mensen misbruik maken van anderen. “Diegene die seksueel misbruik ervaren moeten de gelegenheid krijgen om zich daarover te beklagen”.
Kromosoeto zegt dat ATM, als werkgever, bezig is beleid te maken op het stuk van seksueel molest.

“Op het ministerie zijn er ‘vertrouwensmensen’ opgeleid die seksueel molest tijdig moeten kunnen constateren. Er komt ook een klachtencommissie waar medewerkers zich kunnen beklagen. ATM wil een voorbeeld zijn in correcte arbeidsverhoudingen en job satisfactie. Ook wil het ministerie een voorbeeld zijn voor de overige overheidsinstantie”. ATM bediscussieert een model ontwerpwet over seksueel molest op de werkvloer.

Marvin Moesan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May