A Combinatie jongeren verliezen vertrouwen in Bouterse
28 Apr 2012, 00:00
foto
De jongeren van A Combinatie. Van links naar rechts: Estacio Nasa, Vante O. en Joël Martinus (alias Bordeaux).


Jongeren van A Combinatie, onder aanvoering van Joël Martinus, meer bekend als Bordeaux, zeggen teleurgesteld te zijn in president Desi Bouterse. Van de oorspronkelijke A Combinatie moeten drie ministers het veld ruimen. Linus Diko, Paul Abena en Celcius Waterberg zijn bedankt door Bouterse, ondersteund door vicepresident Robert Ameerali.

De A Combinatie bestaat nu uit de partijen Seeka en ABOP. De BEP is eerder uitgetreden. De jongeren zeggen in gesprek met Starnieuws dat ze een gemeenschappelijk standpunt verwoorden. Martinus, voorzitter van de A Combinatie jongerenbeweging, vindt dat president Bouterse alles en iedereen voor zijn karretje heeft gespannen.

NDP voert boventoon
Adviseur en woordvoerder Estacio Nasa legt uit dat het vervangen van de ministers niet is geschied op basis van prestatie, maar wel om wie van de ministers en hun partij zich loyaal hebben opgesteld aan de persoonlijke doelen van Bouterse, zoals de amnestiewet. De A Combinatie jongeren zijn tot de conclusie gekomen dat deze coalitie niet één is van verschillende partijen maar van de Nationale Democratische Partij van Bouterse.

Naast de drie ministers wordt ook gevreesd voor het lot van minister Alice Amafo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting). “Als zij moet gaan, is dat te gek. De regering beroept zich juist op de zaken die in haar portefeuille zijn, zoals volkswoningen, verhogen van kinderbijslag, algemene ouderdomsvoorziening. Als we dat evalueren dan heeft die minister goed werk gedaan. Maar het wordt toegeschreven aan het kabinet van de president”, zegt Nasa.

Jaknikkers
Martinus herinnert er aan dat Bouterse aan het begin van zijn regeerperiode heeft gezegd geen jaknikkers te willen in het kabinet. “Maar nu blijkt dat hij juist jaknikkers wil hebben”. Volgens Martinus is het duidelijk dat Bouterse niet de ontwikkeling van het land op de eerste plaats stelt, maar zijn persoonlijke belangen.

Hij zegt teleurgesteld te zijn in niet alleen Bouterse maar ook assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en vooral André Misiekaba. “In 2010 waren zij het die ons steeds opbelden om niet met het Nieuw Front te werken. Het was toen wij acties hebben gevoerd in Albina en Moengo. Nu kennen ze ons niet meer. Niet eens een telefoontje over wat er precies gaat gebeuren met onze ministers”, zegt Martinus.

Eenheid terugbrengen
De A Combinatie jongeren zeggen dat naderhand gezien er een betere samenwerking was met het Nieuw Front, waarmee samengewerkt is in de vorige regeerperiode. “Onze ministers konden hun eigen beleid maken. We hebben toen het Nieuw Front niet ondersteund omdat het niet heeft meegewerkt dat wij in Wanica en Paramaribo onze stem konden uitbrengen”, zegt Martinus.

De A Combinatie jongeren doen een beroep op de leiders van de combinatie om de eenheid terug te brengen. Volgens hen is het Bouterse vrijwel helemaal gelukt om de partijen in deze combinatie tegen elkaar uit te spelen. “Als zij die eenheid niet kunnen terugbrengen, zullen wij jongeren in beweging komen en dat wel realiseren”, stelt Martinus.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May