Hoe schrijf ik een goed verhaal? (Aangeboden)
27 Apr 2012, 04:00
foto


Clark Accord was als schrijver van grote betekenis voor de Surinaamse en Nederlandse gemeenschap. Als geen ander wist hij de noodzaak tot emancipatie en de vergroting van het zelfbewustzijn voor het voetlicht te brengen. Hij was één van de meest geëngageerde romanschrijvers van zijn tijd, een rolmodel voor jongeren maar ook zeer geliefd bij het ouder publiek. Hij verstond de kunst om op zijn geëigende wijze, sociale en maatschappelijke discussies aan te wakkeren, het geen hem niet altijd in dank werd afgenomen.

Bij elk boek deed hij degelijk research. Hij begaf zich tussen de mensen, nam interviews af en observeerde. Observeren was zijn sterke kant. Hij kon altijd letterlijk terug vertellen wat hij gezien en gehoord had.
Hij was begiftigd met een rijke fantasie en wist door zijn sterk ontwikkelde verbeeldingskracht de lezer mee te voeren in het verhaal. Hij verstond de kunst personages tot leven te brengen en had oog voor het allerkleinste detail.
Hij leerde me de kneepjes van het vak zodat ik zelf ook een verhaal kon gaan schrijven. “Wil je bijvoorbeeld vertellen dat die jurk prachtig is, kun je bijna een hele pagina over die ene jurk beschrijven. Beschrijf de kleur, het materiaal, kwaliteit van de stof, het gevoel bij het dragen van die jurk...de reacties op die jurk, je verzint het maar." Laat vooral je fantasie werken was zijn devies.

Op 11 mei 2012, is het precies 1 jaar geleden dat hij ons is komen te ontvallen. Clark had nog zoveel plannen die hij wilde realiseren. Zijn grootste drive was om mensen te inspireren en vleugels te geven. Als Clark in je geloofde kreeg je vleugels. Ik vond het altijd een feest om in zijn nabijheid te vertoeven.
In zijn nalatenschap vond ik tools waar een goed verhaal aan moet voldoen. In het kader van de 'Clark Accord sori yu talenti' schrijfwedstrijd wil ik jullie die niet onthouden. Het kan helpen bij het schrijven van je verhaal.
1. Je kiest je thema van het verhaal
2. Je maakt een synopsis
3. Het perspectief (alwetende verteller of derde persoon)
4. Tijdsbepaling (verleden of tegenwoordige tijd)
5. Onderwerpen die in het verhaal aan bod komen
6. Hoofdstuk indeling

Onthoud dit: Als schrijver vertrouw je jouw gevoelens aan het papier toe en de uitgever redigeert hetgeen geschreven staat. Dus wees niet bang, klim in de pen en stuur je verhaal voor 1 juni op. Het thema is vrij maar moet liefst in de trant van Clark Accord’s verhalen en stijl zijn. Het verhaal moet niet meer dan 3000 woorden bevatten en jij mag niet ouder dan 30 jaar zijn. Je kunt je verhaal mailen naar mvsaccord@gmail.com . Op dit adres ben je ook terecht voor het volledig reglement en assistentie. De winnaar ontvangt behalve de 'Clark Accord Sori Yu Talenti Award', een geldprijs van maar liefst vijfhonderd Euro.

Mavis Accord, voorzitter Clark Accord Foundation.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May