Braziliaanse missies voor uitdiepen agrarische sector
24 Apr 2012, 20:00
foto


Twee missies uit Brazilië zullen van 24 tot 27 april in Suriname gesprekken voeren over een nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de agrarische sector. De komst van deze missies is een uitvloeisel van de afspraken gemaakt tussen minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn collega Antonio Patriota tijdens een werkbezoek aan Brasilia in november 2011. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.


De gesprekken zullen plaatsvinden tegen de achtergrond van het streven van president Desi Bouterse om Suriname tot een grote voedselproducent van het Caribisch Gebied te maken.

Herinrichting sector
De missies bestaan uit vertegenwoordigers van Embrapa (Instituut voor Landbouw Onderzoek) en IPEA (Instituut voor Toegepast Economisch Onderzoek). Het is de bedoeling dat op basis van de door Suriname verstrekte informatie, de agrarische sector in al haar facetten zal worden geëvalueerd en voorstellen zullen worden gedaan over de herinrichting, organisatie en planning van deze sector in Suriname.

De Braziliaanse deskundigen zullen met de Surinaamse counterparts van gedachten wisselen over de agro-economische/ecologische zonering van het Surinaamse grondgebied en concrete voorstellen voor samenwerking in de gehele bedrijfskolom presenteren.

Formalisering
Deze samenwerkingsafspraken zullen worden vervat in een “Memorandum of Understanding” dat tijdens het bezoek van de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Suriname op 4-5 mei, in de marge van de vergadering van de Caricom 'Council for Foreign and Community Relations', zal worden getekend.

Bij deze gelegenheid zal ook een aanvullende overeenkomst over agro-ecologische zonering van Suriname worden getekend.
Gesprekken over Braziliaanse ondersteuning voor de rijstsector in Suriname zullen mogelijkerwijs eveneens worden geformaliseerd.

Binnenkort komt wederom een andere Braziliaanse missie naar Suriname komt voor overleg over samenwerking bij de uitvoering van sociale programma’s en de mogelijke import van goedkope levensmiddelen uit Brazilië.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May