Opkomst kiezers evenaart vorige Franse verkiezingen
22 Apr 2012, 11:30
foto
De Franse president Nicolas Sarkozy (links) en zijn rivaal François Hollande. (Compositie: Edward Troon)


Ruim 44 miljoen kiezers brengen vandaag een stem uit in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 28% van de kiezers vóór het middaguur gestemd. De opkomst is hiermee vergelijkbaar met eerdere verkiezingen.

Fransen van 18 jaar en ouder hebben de keuze uit tien presidentskandidaten, drie vrouwen en zeven mannen. De huidige president Nicolas Sarkozy en François Hollande zijn de meest opvallende kandidaten. Sarkozy die een tweede termijn ambieert, heeft gezegd, bij verlies, uit de politiek te stappen.

Kansen
Andere kandidaten in de strijd om het presidentschap zijn Jean-Luc Melenchon, Francois Bayrou en Marine Le Pen. Deze exponenten op het politieke speelveld van uiterst links, via het centrum naar extreem rechts, kunnen een flink aantal stemmen vergaren.

Een vrijdag gepubliceerde enquête geeft Hollande 28% en Sarkozy 25% van de stemmen in de eerste ronde. Melechon, Bayrou en Le Pen lopen met elk ongeveer 10%, achter op de twee koplopers.

Als geen kandidaat een absolute meerderheid haalt, zal een tweede ronde tussen de twee met de meeste stemmen op 6 mei plaatsvinden.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May