Ook in Paramaribo strenge regels Franse verkiezing
22 Apr 2012, 06:00
foto
Ambassadeur Joël Godeau van Frankrijk brengt zijn stem uit. (Foto: Edward Troon)


Ambassadeur Joël Godeau van Frankrijk heeft zaterdag op de ambassade zijn stem uitgebracht voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezing. De verkiezing vindt vandaag plaats in Frankrijk, maar Franse inwoners van Suriname, Uruguay, Argentinië en Brazilië mochten vanwege het tijdsverschil zaterdag alvast stemmen. Dit was ook mogelijk voor de Franse overzeese gebiedsdelen in het Caribisch gebied.

“In Suriname hebben 147 stemgerechtigden zich geregistreerd”, zegt
Benoît Denise, tweede man op de Franse ambassade. Voor hen was het mogelijk om van 8.00-18.00 uur te stemmen. In het trappenhuis dat leidt naar de ambassade kantoren zijn posters van de tien presidentskandidaten op de muren geplakt. De stemmers kunnen nog even een blik werpen op de kandidaten voordat ze het stembureau betreden. De hele inrichting van trappenhuis tot en met stembureau is volgens de strenge Franse kieswet.

Regels belangrijk
In de kieswet is de hele organisatie en uitvoering van de verkiezingen vastgelegd. Van de hoogte van donaties tot en met de zendtijd voor de kandidaten is wettelijk geregeld. Zo ook de bekendmaking van stembusuitslagen en opiniepeilingen die ‘exit polls’ worden genoemd. De peilingen en uitslagen mogen pas worden bekendgemaakt nadat de laatste stembus is gesloten. Het verbod is bedoeld om te voorkomen dat late kiezers onder invloed van exit polls, hun keuze wijzigen of zelfs helemaal niet te stemmen.

Handhaving van deze regel wordt nog een moeilijke klus voor de Franse autoriteiten. Met bijvoorbeeld twitter, is het voor iedere getuige bij de telling van de stembriefjes mogelijk om uitslagen te verspreiden. Mediabedrijven op jacht naar primeurs, zijn bereid voor de informatie meer te betalen dan de 75.000 euro boete, die op dit vergrijp staat.

Op jacht naar primeur
De Franse kiescommissie en het Openbaar Ministerie hebben eerder deze week bekendgemaakt hard op te treden tegen schenders van het publicatieverbod.
"Niet omdat schenden van de wet makkelijk is, moet men dat maar gewoon doen,” zei Mattias Guyomar, secretaris-generaal van de kiescommissie aan persbureau Reuters.
Een wijdverbreide schending van het verbod, kan leiden tot het ongeldig verklaren van de verkiezingen. Kandidaten hebben het recht om een herstemming te eisen als ze het gevoel hebben dat kiezers zijn beïnvloed door vroegtijdige publicatie.

De krijgshaftige houding van de kiescommissie en het vervolgingsapparaat maakt geen indruk op de internationale media, die niet onder de Franse jurisdictie valt. Belgische en Zwitserse kranten en websites hebben aangekondigd 'hun journalistiek plicht' te doen door 'exit polls' te publiceren, net als in 2007. Toen bezweken de websites onder een vloedgolf van Franse online bezoekers, die stembusuitslagen zochten, voordat ze door de lokale media waren gepubliceerd.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May