Leeftijdsgrens voor Jeugdparlement wordt opgetrokken
22 Apr 2012, 00:00
foto
Daryl Boetoe, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement. (Foto: Ramon Keijzer)


Jongeren willen de leeftijdsgrens voor het Jeugdparlement optrekken naar 24 jaar. Nu mogen jeugdparlementariërs niet ouder dan 22 jaar zijn. In een tweede motie is het besluit genomen dat de taken en bevoegdheden van het Jeugdparlement bij wet moeten worden geregeld. Deze moties zijn aangenomen door het jeugdcongres vrijdag.

Daryl Boetoe, voorzitter van het Nationale Jeugdparlement, zegt aan Starnieuws dat de jongeren van Nickerie de motie ingediend hebben om de leeftijdsgrens op te trekken. De jongeren willen langer hun krachten blijven geven. Volgens Boetoe zal dit verzoek nu verder gestuurd worden naar de desbetreffende instanties die deze kwestie verder kunnen uitwerken.

Meer zekerheid
De taken en bevoegdheden van de jeugdparlementariërs zijn nog niet opgenomen in een wet. “Als er een wet komt, biedt het ons meer houvast en kan je niet aan een kant gezet worden. We hebben dan meer zekerheid en kunnen veel meer doen voor de jeugd. Dan zullen we daadwerkelijk serieus genomen worden”, meent Boetoe.

Deze motie zal naar het kabinet van president Desi Bouterse gestuurd worden. De juridische gevolgen hiervan moeten ook in kaart gebracht worden. Deze motie is ingediend door het Jeugdparlement.

Tevreden
Boetoe noemt het afgelopen congres ‘het beste congres ooit’. “Uit alle congressen leer je steeds wat. Dit congres was bijzonder omdat de jongeren rechtstreeks hun vragen konden stellen aan de ministers, de voorzitter van het parlement, de vicepresident en de president. De voorgaande jaren was het zo, dat de ministers een vertegenwoordiger stuurden die niet op de vragen in kon gaan en slechts aangaf dat hij deze door zou spelen aan de bewindsman”, stelt Boetoe.

Een ander hoogtepunt van dit congres is voor Boetoe dat de president er zelf bij was. Bouterse heeft toegezegd dat er veranderingen te merken zullen zijn op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. Minister Paul Abena van Sport- en Jeugdzaken deelde mee dat er spoedig sportcentra zullen verrijzen in de verschillende gebieden. Vicepresident Robert Ameerali beloofde iets te doen aan de studietoelages en studiefinanciering. Hij zou de mogelijkheid bekijken of er een eventuele verhoging van de studietoelage mogelijk was. “De drempel tussen de jongeren, het jeugdparlement en de toppers van de regering en beleidsmakers is verlaagd. Met dit congres ben ik zeer tevreden”, benadrukt Boetoe.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May