Heftig debat in Tripartiet Overleg over government-take
18 Apr 2012, 13:35
foto
Een deel van de extra bestedingen uit government-take.


De vergadering van het Tripartiet Overleg, (TO) afgelopen maandagavond is alles behalve rustig verlopen. De bijeenkomst die uiteindelijk na een paar keer uitgesteld te zijn geweest, werd gehouden, kenmerkte zich door harde standpunten. De verdeeldheid over het wel of niet verlagen van de government-take was de hoofdreden voor het oplopen van de emoties.

Dit zegt minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) in gesprek met Starnieuws.
Een deel van de vakbeweging, waaronder ‘de Moederbond’ en C-47 houdt zich vast aan de afschaffing van deze inkomstenbron van de regering. De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) kiest de zijde van de regering. Per liter brandstof aan de pomp is de government-take tussen de SRD 1.60 tot SRD 1.70.

Geen goede optie
Binnen het bedrijfsleven is er eveneens geen eenduidig standpunt over de government-take. Ook daar kiest en deel, zoals de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), de zijde van de overheid. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven die niet in het TO participeert, is vooral gekant tegen de subsidie van prijzen door de regering uit de government-take.

De ministers Kromosoeto en Michael Miskin (Handel en Industrie) participeren namens de regering in het TO. Kromosoeto, die namens vicepresident Robert Ameerali de presentatie deed, zegt dat vooral C-47 harde standpunten heeft. Volgens de presentatie zou verlaging of zelfs afschaffen van de government-take geen goede optie zijn. Op basis van cijfers werd aangegeven dat met deze inkomstenbron, tal van sociale uitgaven worden gefinancierd. Het gaat om de verhoogde, algemene kinderbijslag en algemene oudedagsvoorziening, pensioenen en ziekenhuisbijdragen. Het regeringsstandpunt is ook dat eenieder die brandstof koopt een bijdrage levert. De government-take gaat dwars door alle lagen van de bevolking, waaronder ook goudsector.

Tegenstand
Een deel van de vakbeweging vindt echter dat de government-take ten koste gaat van de werkende klasse. De verhoogde brandstofprijs werkt door op alle prijzen. C-47 is het er niet mee eens dat met het in stand houden van de government-take de koopkracht wordt versterkt. Volgens deze vakcentrale wordt de verhoogde brandstofprijs uiteindelijk verhaald op de consument. De vakbeweging vindt dat de regering in plaats van de government-take andere inkomstenbronnen kan aanspreken. Genoemd worden achterstallige en andere belastingen die niet worden geïnd door de staat.

Kromosoeto stelt dat de standpunten zeker belangrijk zijn om tot een eindoordeel te komen. “Net als vorig jaar zijn door bezwaren van het tripartiet orgaan niet alle maatregelen die de overheid wilde nemen, doorgevoerd. In plaats van negen maatregelen, zijn er twee getroffen. Dus de standpunten zijn belangrijk. We hebben besloten de volgende week weer bijeen te komen en enkele scenario’s uit te werken”, zegt Kromosoeto.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May