“OAS-commissie mengt zich in binnenlandse aangelegenheden”
17 Apr 2012, 10:30
foto


Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie, kwalificeert de zienswijze en de verklaring van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, als "een inmenging in Surinaamse aangelegenheden". Panka vindt dat het parlement de grondwettelijke taak heeft een amnestiewet aan te nemen. Hij is een van de indieners is geweest van de amnestiewet.

De mensenrechtencommissie heeft in een verklaring de aanname van de amnestiewet veroordeeld en aangegeven dat de decembermoorden vallen in de categorie mensenrechtenschendingen en massamoord. De commissie heeft Suriname opgeroepen alles aan te doen om de wet terug te draaien, omdat die in strijd is met de internationale verdragen, dus verplichtingen waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd.

Surinaamse aangelegenheid
Panka vraagt zich af in hoeverre de mensenrechtencommissie onderzoek heeft laten doen, voordat ze kan stellen dat de moorden vallen onder schending van mensenrechten en massamoord. “De kwestie 8 december is twaalf jaar lang onder de aandacht gebracht van de rechterlijke macht. Ik heb binnen die periode niets anders gehoord. Laat men eerst bewijzen dat het zo is, laten we dan de confrontatie aangaan”, zegt de fractieleider van de coalitie.

Panka zegt niet te willen stellen dat de commissie niet naar de zaak mag kijken, maar vindt dat de indieners van de amnestiewet een goede voorbereiding hebben gemaakt voordat de wetsontwerp is ingediend. ‘We hebben alles bekeken en het is een puur Surinaamse aangelegenheid geweest”, benadrukt Panka, hiermee de kritiek wegwuivend dat het haastwerk ging en de wet in recordtempo is ingediend, aangenomen en afgekondigd.

Werk gedaan
De parlementariër zegt nog geen kwalificatie te kunnen geven aan de wending die het 8 december strafproces heeft genomen. “Wij hebben als college ons werk gedaan. Artikel 3 van de amnestiewet is duidelijk, waarin gesteld wordt dat het rechtsproces stopt. Wij houden ons niet meer bezig met de uitvoering van de wet, dat is zaak van de rechterlijke macht wij hebben ons gekweten van onze verantwoordelijkheid”, zegt Panka.

De fractieleider vindt dat de discussie rond de amnestiewet moet worden afgesloten. Hij begrijpt dat het een deel van de samenleving bezighoudt. “Maar het houdt mij niet meer zoveel bezig. We moeten kijken naar de ontwikkelingen die we voorstaan”, aldus Panka.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May