Belagen en stalken binnenkort strafbaar
17 Apr 2012, 03:00
foto
Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP)


Het belagen of stalken van personen zal voortaan strafbaar worden gesteld. De Nationale Assemblee zal hiervoor een apart wetsontwerp goedkeuren. Hugo Jabini, die voorzitter is van de parlementaire commissie die deze wet heeft voorbereid voor openbare behandeling, zegt dat de overheid ook hierin de taak heeft om de burgers te beschermen. Uit statistieken blijkt dat 80 procent van de slachtoffers die belaagd wordt, vrouw is. In 90 procent van de gevallen is de dader een man.

De wet moet volgens Jabini op lijn worden gebracht met internationale verdragen zoals het verdrag voor Burger en Politieke rechten en de Internationale Verklaring voor de Rechten van de Mens. De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt niet toegestaan. Met de wet zal de overheid effectief kunnen optreden tegen belagers en het rechtsgevoel van burgers kunnen garanderen. Jabini verwijst naar het drama met familie Peroti, waar na herhaaldelijke dreigementen de dader uiteindelijk drie personen heeft vermoord. Als de wet al bestond zou de dader al bij de aangifte van belaging vervolgd kunnen worden.

Ingrijpende veranderingen
De gevolgen van belagen of stalken voor een slachtoffer kunnen zeer ingrijpend zijn. Ze moeten hun leven drastisch aanpassen. Verandering van werk, van school voor kinderen, een andere woonplaats, telefoonnummers, e-mailadres enzovoorts. Jabini zegt dat het sociaal leven van deze slachtoffers wordt ontwricht. De slachtoffers komen in een sociaal isolement. Slachtoffers hebben vaak psychische problemen door het langdurig belaagd worden. Slachtoffers hebben daarnaast last van angst, chronische slaapstoornis, eetstoornis, vermoeidheid en stress. Bij gewelddadige belagers blijkt vaak lichamelijk letsel en financiële schade door verlies van werk.

Onder de soorten ongewenste gedragingen noemt Jabini, telefonisch en op straat lastigvallen, postvatten voor het huis, bedreigingen, het sturen van dreigbrieven, uitschelden, mishandeling, het lastig vallen van de familie of vrienden van een persoon, vernielingen, versturen van sms'jes, fax en email, het laten bezorgen van ongewenste goederen en cadeautjes, klemrijden, het stelen van post, en advertenties plaatsen waarin iemand wordt belaagd. De regering zal vanmiddag ingaan op vragen gesteld door het parlement over deze wet. Verwacht wordt dat de wet vandaag al zal worden aangenomen in het parlement.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May