Venetiaan: DNA niet happig op Constitutioneel Hof
15 Apr 2012, 14:30
foto
Ex-president Ronald Venetiaan


Ex-president Ronald Venetiaan geeft openheid over waarom er al die jaren geen Constitutioneel Hof is ingesteld. Het ontwerp is zo goed als af, maar De Nationale Assemblee heeft dit niet willen behandelen. Door dit instituut kunnen wetten, die het hoogste college van de staat gemaakt worden, afgekeurd worden. Dit is de reden waarom de wet niet is gekomen.

Deze onthulling deed Venetiaan vanmiddag in Welingelichte Kringen op Radio ABC . Venetiaan was totaal vijftien jaar president. Tijdens zijn regeringen was er binnen De Nationale Assemblee tegenstand om deze wet te behandelen en het Constitutioneel Hof in te stellen.

De invulling belangrijk
Venetiaan merkt op dat tegenwoordig in "een vloek en zucht" een wet gemaakt kan worden in De Nationale Assemblee. Het Constitutioneel Hof wordt ingevuld door deze regering. De bouwers van het wetsontwerp hadden reeds gesteld dat alleen gepromoveerde juristen zitting zouden mogen hebben in dit hof.

De ex-president vindt het onterecht dat wordt gezegd dat het Nieuw Front niks heeft gedaan om de 8 decembermoorden voor de rechter te brengen. Er is ervoor gezorgd dat nabestaanden zich veilig konden voelen in het land. Venetiaan zei dat er voorwaarden zijn geschapen opdat het proces kon aanvangen. Er is ook een wet aangenomen waardoor moorden niet meer verjaren. Venetiaan zei dat zijn regering haar nek heeft uitgestoken voor deze zaak. Het Openbaar Ministerie is uiteindelijk door het Hof van Justitie opgedragen om deze zaak te vervolgen, nadat nabestaanden en diverse organisaties een zaak aanhangig hebben gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May