Geen duidelijke hiv/aids-strategie voor risicogroepen
13 Apr 2012, 22:00
foto


Seksuele en reproductieve diensten die ervoor moeten zorgen dat risicogroepen beschermd worden tegen hiv/aids in het Caribisch gebied, worden vaak niet nationaal geleid. Ook hebben deze diensten geen duidelijke strategie hoe te werk te gaan. Dit maakt dat de risicogroepen juist meer kans lopen op besmetting met hiv. Dit is het resultaat van studie gedaan door het vennootschap tegen hiv/aids (Pancap). Het onderzoek richtte zich op de kwaliteit en de kwantiteit van de dienstverlening aan risicogroepen in de Caribische regio.

De bevindingen van deze studies staan op de agenda van de tweede vergadering van de technische Werkgroep voor preventie op 16 en 17 april in Guyana. De vergadering wordt gehouden op het Caricom hoofdkwartier in Georgetown (Guyana). Hiv/aids deskundigen uit verschillende Caribische landen en vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen komen dan bijeen om hun nationale hiv/aidsprogramma’s te bespreken. Daar moeten praktische en uitvoerbare oplossingen worden geformuleerd. Deze oplossingen moeten gericht zijn op het behalen van het Millennium doel om de besmetting met hiv en lijders aan aids met de helft terug te brengen.

Preventie prioriteit
Volgens UNAIDS, kan de regio slechts het doel bereiken, door meer geïnformeerde, duurzame en rendabele preventieacties uit te voeren. Het onderzoek heeft aangetoond dat er een onbillijkheid in strategieën bestaat. De meeste diensten ontberen noch de capaciteit noch de middelen om aan hun behoeften te voldoen. Op de bijeenkomst in Guyana worden de belangrijkste aspecten behandeld. Het gaat om, consistentie over partners, mobilisering en mobiliteit van belangrijke risicogroepen, programmering en het opzetten van strategieën.

Pancap is een regionaal vennootschap dat door de Caricom staatshoofden in 2001 werd ingesteld om een antwoord te vinden op de hiv/aids epidemie in het Caribisch gebied. De preventie van hiv-besmetting is de belangrijkste prioriteit van het vennootschap. De technische werkgroep van de preventie werd opgezet om de hiv-preventieagenda te versnellen. Dit moet helpen om de strategische richting van preventie initiatieven en verwante onderzoek gestalte te geven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May