C-47 gelooft niet in maatregelen verlaging prijzen
12 Apr 2012, 00:00
foto
President Desi Bouterse, vicepresident Robert Ameerali en regeringsadviseur Andy Rusland tijdens een sessie met de bevolking zaterdag op Latour. De regering wil weten hoe het volk denkt over de verlaging van basisgoederen. (Foto: NVD)


De vakcentrale C-47 heeft weinig geloof in de manier waarop president Desi Bouterse meent de prijzen van basisgoederen omlaag te willen brengen. “Op zich hebben wij geen problemen mee dat de prijzen worden verlaagd, maar het is geen directe oplossing die duurzaam is en werkelijk de koopkracht van de burgers stabiliseert."

Dit zegt C-47 voorzitter Robby Berenstein aan Starnieuws. De vakbondsleider ziet liever dat de president woord houdt en deze kwestie eerst bespreek in het Tripartiet Overleg, zoals dat is beloofd. De regering heeft aangekondigd dat per 16 april de prijzen van ongeveer 40 goederen, tussen de 10 en 20 procent omlaag gaan.

Verlagen government-take
“De maatregel van de president is niet van een direct belang voor de consument en niet structureel”, meent Berenstein. Hij wijst er op dat de regering voorbij gaat aan de roep om de government-take te verlagen. Dat zou een direct effect en belang hebben voor de consument.

“Met het verlagen van de government-take heeft iedereen een direct een voordeel. Je betaalt meteen minder als je gaat tanken bij de pomp, de producent kan goedkoper produceren, het probleem met de particuliere bushouders wordt gelijk opgelost omdat hij veel minder betaalt. Ook de agrarische productie, zoals de rijstboeren, zijn geholpen en zo kunnen er tal van directe effecten genoemd worden”, voert Berenstein aan.

Andere mogelijkheden
De vakbondsleider vraagt zich af waarom de regering vasthoudt aan een model dat op lang termijn geen goede zal blijken te zijn. “Wij hebben in eerdere gesprekken aangegeven dat om het financieel verlies van de overheid op te vangen met het verlagen van de government-take er tal van alternatieve inkomstenbronnen zijn”, benadrukt Berenstein.

Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, heeft eerder aangegeven geen voorstander te zijn dat de regering de basisgoederen gaat subsidiëren. Zij ziet liever dat er maatregelen worden genomen waardoor de gemeenschap meer geld overhoudt om zelf te bepalen hoe dat uit te geven. Het tripartiet orgaan heeft al enkele weken niet vergaderd. Binnen dit forum, waarin zitting hebben de regering, de vakbeweging en een deel van het bedrijfsleven, is er ook nog geen eenduidigheid over de maatregelen die genomen moeten worden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May