Twinningprojecten niet getroffen door sancties Nederland
11 Apr 2012, 15:00
foto
Uri Rosenthal


Bij het opschorten van de resterende 20 miljoen euro aan ontwikkelingshulp voor Suriname wil de Nederlandse regering "per se voorkomen dat gewone Surinaamse burgers worden geschaad door wat hun regering doet". Dat heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vandaag in het Nederlandse parlement gezegd. Dat houdt onder meer in dat de samenwerking tussen Surinaamse en Nederlandse organisaties onder de zogeheten Twinningfaciliteit vrijwel zeker door kan blijven gaan.

Vandaag kreeg Rosenthal unanieme steun van de Nederlandse Tweede Kamer om enkele strafmaatregelen tegen Suriname door te voeren. Daarmee wil de Nederlandse regering haar afkeuring uiten over de vorige week aangenomen wijziging van de amnestiewet.

Andere manier
De belangrijkste maatregel is het opschorten van het laatste restje ontwikkelingshulp uit de verdragsgelden. Suriname zou nog 12 miljoen euro krijgen over 2012, nog 7 miljoen euro in 2013, en nog een half miljoen euro in 2014 en in 2015.
Deze hulp wordt nu dus bevroren, voor zover het rechtstreekse steun aan de Surinaamse overheid betreft. Rosenthal gaat op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of het mogelijk is het geld op een andere manier in te zetten in Suriname, bijvoorbeeld door mensenrechtenclubs of andere maatschappelijke organisaties te steunen.

Verder stelt Nederland een inreisverbod in voor alle mensen die op de verdachtenlijst staan van het Decembermoordenproces. Zij krijgen geen visum. De verdachten die de Nederlandse nationaliteit hebben, voor zover bekend zijn dat er vier, kunnen zich wel vrijelijk in Nederland bewegen.
Ook verdachte Harvey Naarendorp, die ambassadeur is in Parijs, kan niet bij de Nederlandse grens geweigerd worden omdat hij een diplomatieke status heeft. Datzelfde geldt overigens voor president Desi Bouterse als hij Nederland zou aandoen voor het als staatshoofd bijwonen van een internationale conferentie. "Dan moet Nederland hem ontvangen met alle bijbehorende beleefdheid", aldus Rosenthal.

Plicht van Nederland
Rosenthal zei ook dat de Nederlandse regering de nabestaanden van de decembermoorden "zoveel mogelijk ter wille wil zijn". Rosenthal: "Dat zie ik als een plicht." Zo zouden ze op steun kunnen rekenen als ze bijvoorbeeld een procedure tegen de staat Suriname aanhangig zouden willen maken bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.

De Nederlandse regering zal, volgens Rosenthal "alles op alles" zetten om de Europese Unie, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Caricom te mobiliseren om stelling tegen Suriname te nemen, alsook omringende landen zoals Brazilië, Frankrijk en Chili. "Om aan Suriname over te brengen dat dit niet kan."

EU-sancties
Sancties in Europees verband, zoals een Europese visaban of handelssancties, zijn volgens hem niet mogelijk, omdat dit volgens de Europese verdragen alleen kan bij acute en actuele mensenrechtenschendingen. "Tot mijn droefenis", aldus Rosenthal.

Hij meent dat de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, zich "krachtig" heeft uitgelaten tegen Suriname. Daar zijn niet alle Kamerleden het mee eens. Ashton zei eerder dat ze nota had genomen van de amnestiewet; ze riep op tot verzoening. "Slap", aldus een sceptische Joel Voordewind van de kleine christelijke oppositiepartij ChristenUnie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May