SIO wil dialoog amnestiewet faciliteren
10 Apr 2012, 08:30
foto


Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) wil het debat en de dialoog in de Surinaamse gemeenschap bevorderen en roept op tot samenwerking. De veelbesproken amnestiewet is primair een zaak van het Surinaamse volk in Suriname en zijn gelegitimeerde maatschappelijke en wettelijke instituties in de onafhankelijke democratische rechtstaat Suriname, zegt de organisatie in een persbericht.

Het SIO signaleert dat in de Surinaamse gemeenschap in Nederland, maar ook daarbuiten velen zeer betrokken zijn bij het welzijn van Suriname. Echter ondanks dit gedeelde belang, wordt er niet met elkaar, maar tot elkaar gesproken. Met ingegraven standpunten hoort men elkaar niet meer en luistert men slechts naar het eigen verhaal om de eigen overtuiging luider te doen klinken. Van het internationale politieke niveau tot in gezinnen en families dreigt verwijdering te ontstaan.
Het SIO is de mening toegedaan dat niemand bij een dergelijke ontwikkeling gebaat is en zal als facilitator optreden zonder partij te kiezen.

De wijziging van de amnestiewet op woensdag 4 april 2012, door De Nationale Assemblee van Suriname alsmede het proces daartoe, heeft de afgelopen tijd in Suriname én in Nederland de gemoederen danig bezig gehouden.

Polarisatie
Op diverse fora wordt er hevig gediscussieerd. Helaas leidt deze discussie niet tot meer wederzijds begrip en dreigt volgens sommige geluiden uit de achterban zelfs polarisatie. In de Surinaamse gemeenschap zelf heerst een sterke ‘you are with us or against us’ houding. Het gesprek en de dialoog worden geschuwd en men zoekt gelijkgestemden om ondermeer in de media en elders het gelijk te halen en te bewijzen.
Vanuit de Nederlandse politiek wordt gesproken over economische sancties richting Suriname en de minister-president geeft aan dat Suriname de gevolgen zal merken. In de Surinaamse gemeenschap ontwijken mensen angstvallig het onderwerp op het werk, wanneer geïnteresseerde niet-Surinaamse collega’s vragen stellen. Ook de één-op-één relaties, op het niveau van de bevolking, tussen Nederland en Suriname hebben te lijden onder deze ontwikkeling.

Vanuit de Wet Overleg Minderhedenbeleid zal het SIO haar rol vervullen voor de Surinaamse gemeenschap en de Nederlandse samenleving. Meer specifiek betekent dit dat het SIO vanuit haar signaleringsfunctie contact zal onderhouden met het Nederlandse kabinet, en vanuit haar kanaliseringfunctie een bijdrage wil leveren. Een ieder die hieraan wil bijdragen wordt gevraagd contact op te nemen met het SIO via info@sioweb.nl.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May