Pompprijs, resultaat wereldmarkt en government-take
09 Apr 2012, 18:30
foto


Ernst Wolfram, marketing manager van Suritex (Texaco/Chevron), zegt dat de maatschappij er niks aan kan doen dat de prijzen bij de pomp vanaf morgen omhoog gaan. De brandstof is duur ingekocht en dat is te merken aan de pompprijs. Niet gelode benzine kost SRD 5.37 per liter.

Wolfram zegt aan Starnieuws dat een heel proces aan vooraf gaat, wanneer brandstof wordt gekocht. "Als de boot aangemeerd ligt en de tank gevuld moet worden maar de prijs is op dat moment hoog, dan moet je dat betalen. We kunnen niet wachten op een betere prijs, anders komt de lading te laat naar Suriname. Het gevolg ervan is dat je helemaal geen olie hebt", legt Wolfram uit.

Geen invloed
"Wij hebben geen invloed op de prijs. Door de situatie in Syrië is brandstof duurder op de wereldmarkt", voert Wolfram aan. De prijs hier wordt bepaald door het ministerie van Handel en Industrie. Op de dure olieprijs, komt naast diverse belastingen ook de government-take van SRD 1.60 tot SRD 1.70 bovenop.

In maart had de secretaris van het kabinet van de president, Ivan Graanoogst, meegedeeld dat de prijs voorspelbaar moet zijn. De government-take wordt niet afgeschaft, maar op een niveau gebracht waardoor de prijs niet steeds de lucht in gaat. Hij kondigde ook verlaging van prijzen behorende tot de eerste levensbehoeften aan. Deze gaan per 16 april omlaag, kondigde de president zaterdag op een wijkvergadering zaterdag op Latour.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May