Sarnamihuis: 2013 groots herdenken
08 Apr 2012, 12:30
foto
Baba en Mai, het monument aan de Kleine Combéweg ter herdenking van de Hindostaanse immigratie. In 2013 is het 140 jaar geleden dat de eerste Indiase contractarbeider voet aan wal zette in Suriname.


Het Sarnamihuis is een lobby begonnen om 2013 in Den Haag groots te herdenken. Dan is het 140 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse immigrant voet aan wal zette in Suriname, alsook 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën, waaronder Suriname.

Daarnaast bestaat in 2013 het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar en is het 100 jaar geleden dat het Vredespaleis in Den Haag werd gebouwd.
Het Sarnamihuis roept belangstellenden op om een petitie te tekenen die zal worden aangeboden aan de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders van Den Haag. Men beoogt de Raad te bewegen fondsen vrij te maken om het herdenkingsjaar 2013 groots te vieren.

Het Sarnamihuis rept van “een unieke kans” om de vier nationale herdenkingen samen te vieren. Hun argumenten hiervoor zijn dat Den Haag niet alleen “de stad van recht en vrede” is, als zetel van het Internationaal Strafhof, maar ook “de Hindostaanse hoofdstad van van Europa aan de Noordzee”. Een op de tien Hagenaars is van Hindostaanse afkomst.

Het Sarnamihuis in Den Haag stelt zich ten doel het Surinaams-Hindostaanse erfgoed te beheren, beleven, behouden en benutten, en profileert zich als centrum voor kunst en cultuur en Haags Hindostaans erfgoedcentrum.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May