Onrust Mali blijft voortduren
08 Apr 2012, 04:30
foto
Touaregrebel in Noord-Mali. (Foto: Worldaffairs.org)


Voor de Malinese bevolking zal het opschorten van de internationale economische en diplomatieke sancties tegen Mali een opluchting zijn. Aan de chaos en strijd zijn evenwel nog lang geen einde gekomen.
De crisis in het noorden van het land, waar de Touaregs de macht hebben gegrepen en eenzijdig de onafhankelijkheid hebben afgekondigd, zal niet opgelost worden voordat er weer een legitieme regering zetelt in de hoofdstad Bamako, zo verwachten waarnemers.

Amnestie
Vrijdag bereikten de militaire leiders van Mali en internationale onderhandelaars van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) overeenstemming over een plan om de macht in het land over te dragen aan de gekozen volksvertegenwoordiging.
In het plan, dat zowel door de militaire junta als de onderhandelaars van de Ecowas is ondertekend, is bepaald dat de militaire leider Amadou Sanogo de macht afstaat aan parlementsvoorzitter Diouncounda Traoré. Binnen veertig dagen moeten er verkiezingen plaatsvinden. Bovendien krijgen alle deelnemers aan de coup amnestie.
De militairen grepen op 22 maart de macht in Mali. Zij zetten de democratisch gekozen president Amadou Toumai Touré af. Dat deden ze uit onvrede over de rebellie van de Touaregs in het noorden van Mali. Ze vonden dat ze onvoldoende middelen en steun kregen om de Touaregs te bestrijden.

Azawad
De Touaregs hebben de chaos rond de staatsgreep juist benut om verder op te rukken in het Noorden van het land en afscheiding te eisen. Inmiddels hebben ze een woestijngebied zo groot als Frankrijk bezet en eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen voor de regio die ze Azawad hebben gedoopt.
Internationale gremia hebben tot dusver de oproep van de Touaregrebellen tot erkenning van Azawad als onafhankelijke staat genegeerd. De EU, de Afrikaanse Unie, Frankrijk (voormalig kolonisator van Mali) en de VS hebben zich inmiddels uitgesproken tegen afsplitsing van het noordelijk deel van Mali.
Veel burgers, schattingen spreken van de helft van de bevolking, zijn gevlucht naar het zuiden over naar buurlanden. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gewaarschuwd voor een humanitaire tragedie als gevolg van de opstand.

Afgelopen week stelde de Ecowas diplomatieke en economische sancties in tegen het militaire regime, met als doel terugkeer naar een burgerregering af te dwingen. Ecowas heeft een interventiemacht van 3.000 manschappen klaar staan, die eventueel ingezet kan worden om de oprukkende rebellen te stuiten. Frankrijk heeft al assistentie aangeboden.

De Touaregs zijn een volk die wonen in de Sahara in het noorden van Mali en in diverse buurlanden. Hun belangrijkste klacht is dat ze genegeerd worden door de autoriteiten in de hoofdstad Bamako. De Toearegs strijden al sinds 1958 voor de afscheiding van Noord-Mali.

(Bronnen: Reuters, BBC, ANP/AFP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May