Bisschop De Bekker: Er is gewalst over nabestaanden
06 Apr 2012, 18:30
foto
Gelovigen in de St. Antoniuskerk op Lelydorp aanbidden Jezus, vastgenageld aan het kruis. (Foto: Raoul Lith)


Bij de herdenking van het lijden en sterven van Jezus Christus op Goede Vrijdag stonden diverse kerkelijke leiders stil bij de situatie in Suriname. "Er is een vrijbrief gegeven aan daders en er is gewalst over het leed van nabestaanden door het maken van criminele wetten", zei de rooms-katholieke bisschop Wilhelmus de Bekker, tijdens de dienst in de kathedraal vrijdagmiddag.

De geestelijke riep op voor herstel van normen en waarden in het land. Hij merkte op dat de ogen niet gesloten moeten worden voor onrecht in eigen land en in de wereld. Hij vergeleek de situatie met 2000 jaar geleden waar Jezus ook werd verguisd en verraden. "Godszoon is veroordeeld en aan het kruis genageld. Hij heeft geen amnestie gekregen", merkte de bisschop op.

De Bekker bleef stilstaan bij de situatie in Haïti waar honderdduizenden nog in tentenkampen wonen. Ook Zuid-Soedan had zijn aandacht en Syrië, waar het volk in opstand is tegen onrecht. De geestelijke vroeg de gelovigen om stil te staan bij alle puinhoop. "We moeten even niet aan denken dat het straks Pasen is. We moeten meemaken hoe het lijden en sterven is van Jezus Christus", aldus de bisschop.

De kerken in het hele land liepen vol op Goede Vrijdag, waarbij de situatie in het land werd betrokken. Er is gebeden voor kracht en wijsheid. Voor verzoening, maar dan moeten de zonden eerst worden beleden. Het stervensuur van ruim 2000 jaar geleden is opnieuw beleefd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May