Referendum in West-Suriname over aantal kapiteins
06 Apr 2012, 19:25
foto
Minister Ramon Abrahams (Openbare Werken) presenteert het besluit over het te houden referendum in Apoera, Section en Washabo.


Binnen anderhalve maand zullen de dorpen Apoera, Section en Washabo zich in een referendum uitspreken of ze gaan voor één leider voor alle drie dorpen of dat ze drie kapiteins willen hebben. Deze doorbraak is vandaag gekomen, na interventie van president Desi Bouterse.

Wanneer de bevolking een besluit heeft genomen, zal dan een nieuwe verkiezing worden gehouden. Dit hele proces moet binnen drie maanden achter de rug zijn. In een bijeenkomst met onder andere Bouterse, kapitein Jeffery Armaketo, districtscommissarissen Lorieta Seenanan-Lingaard, Roline Samsoedien, minister Ramon Abrahams, assembleelid Rashied Doekhie zijn de besluiten genomen. Abrahams zegt aan Starnieuws dat alle partijen hebben meegewerkt aan de oplossing, de huidige kapitein en de drie oude.

Gemeenschap geïnformeerd
De inwoners van de drie dorpen werden geïnformeerd over het besluit. Op deze bijeenkomst was president Bouterse niet aanwezig. De presentatie werd gedaan door Abrahams, Doekhie en Samsoedien. De kapiteins Carlo Lewis (Apoera), Ricardo Macintosh (Washabo) en Nado Aroepa (Section), hebben officieel hun beklag gedaan ver de op 16 juli gehouden verkiezing. Armaketo werd volgens hem onrechtmatig gekozen als hoofdkapitein voor alle drie dorpen. Ook de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden In Suriname (VIDS) kwam in het geweer tegen dit besluit.

Aangezien de ontwikkeling stagneerde, is besloten de knoop door te hakken. Armaketo zei in de vergadering die de president hield, mee te zullen werken aan het referendum. Hij benadrukte geen sta-in-de-weg te willen zijn. De dorpen gaan akkoord met een referendum waarin zij zich kunnen uitspreken over dit vraagstuk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May