Lackin begrijpt emotie Nederland
06 Apr 2012, 01:00
foto
Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) en zijn collega van Justitie en Politie Martin Misiedjan luisteren naar Melvin Bouva, een van de indieners van de initiatiefwet. (Foto: René Gompers)


Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) begrijpt dat Nederland veel heftiger reageert dan andere landen. Er zijn historische banden met dat land. Lackin merkt op dat de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk veel gematigder zijn. Van geen enkele internationale organisatie heeft hij een veroordeling ontvangen, na de aanname van de amnestiewet in De Nationale Assemblee woensdagavond.

Lackin zegt in gesprek met Starnieuws dat Suriname geen actie zal ondernemen, nadat Nederland besloten heeft ambassadeur Aart Jacobi terug te roepen voor overleg. "Wij zullen niet de reciprociteitsprincipe toepassen en onze zaakgelastigde in Nederland terugroepen. Het is normaal dat een land een ambassadeur terugroept voor overleg. Wij hadden ook de vorige maand alle ambassadeurs hier voor overleg", voert Lackin aan.

Niet bezorgd
De Nederlandse premier Mark Rutte en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hebben fel gereageerd. Rutte dreigde met sancties tegen Suriname. Nederland zal hiertoe mobiliseren en eist dat het 8 december strafproces onverkort wordt voortgezet. Lackin reageert hierop door aan te halen dat Nederland het dossier over Suriname, dat voor zestig jaar verzegeld is, opent.

"Dat zal meehelpen bij de waarheidsvinding van wat er zich afgespeeld heeft rond 8 december 1982", meent Lackin. Suriname zal daar formeel naar vragen. Hij verwacht dat Jacobi, na een korte periode in Nederland, weer terug zal zijn. "Ik heb voor vertrek telefonisch contact gehad met de ambassadeur met wie ik een goede relatie heb. Wanneer hij terug is zullen we te ondernemen stappen met elkaar doornemen", aldus de bewindsman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May