Amerika gelooft in voortgang 8 december strafproces
05 Apr 2012, 14:15
foto


De Verenigde Staten van Amerika (VSA) hoopt en gelooft dat de voortgang van het 8 december strafproces normaal zal plaatsvinden. Dit ondanks de aanname van de gewijzigde amnestiewet, gisteravond in De Nationale Assemblee. De indieners en voorstanders van deze wet hebben aangegeven dat deze rechtszaak meteen ophoudt nadat de wet is afgekondigd door president Desi Bouterse.

In een vandaag uitgegeven verklaring door de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, wordt aangegeven dat de VSA sterk geloof hecht aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. De verklaring komt als reactie op de aangenomen wijziging van de amnestiewet. Volgens de VSA is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht een van de fundamentele pijlers van een democratisch systeem. De rechterlijke macht zou haar werk dan ook vrij moeten doen van elke politieke interventie. De scheiding van de rechterlijke, wetgevende en uitvoerende macht en de bescherming van hun onafhankelijkheid zijn volgens de VSA kritieke componenten van democratisch bestuur.

In de verklaring wordt aangegeven dat hoewel het 8 december strafproces een binnenlandse aangelegenheid is van Suriname, het nauwlettend wordt gevolgd. De ambassade zegt dat het proces er juist is om verantwoording af te leggen. De VSA onderstreept dan ook het belang van verantwoordingsplicht voor het schenden van mensenrechten. Daarbij maakt het niet uit wie de dader of daders zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May