Brief Nederlandse minister aan Tweede Kamer
05 Apr 2012, 12:20
foto
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal.


De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, heeft vandaag de Nederlandse Tweede Kamer schriftelijk geïnformeerd over het terugroepen van ambassadeur Aart Jacobi voor overleg. Hij schrijft dat het goedgekeurde wetsontwerp lijnrecht staat tegenover de internationale verplichten van Suriname om mensenrechtenschendingen te onderzoeken en de daders te vervolgen.

De brief luidt als volgt:
"In mijn brief van 4 april 2012 met kenmerk minbuza-2012.7311 zegde ik toe u op de hoogte te zullen houden van de behandeling van de voorgenomen wijziging van de amnestiewet in De Nationale Assemblee van de Republiek Suriname.

De Nationale Assemblee van Suriname heeft de initiatiefwet tot wijziging van de amnestiewet uit 1992 op woensdagavond 4 april 2012 aangenomen: 28 leden stemden voor de wet, 12 leden stemden tegen en 3 leden onthielden zich van stemming.

De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, heeft tegenover Suriname grote zorgen uitgesproken over het voorstel tot wijziging van de amnestiewet. Het stelt diep teleur dat ondanks dit internationaal protest de amnestiewet is aangenomen. De wet staat haaks op de internationale verplichtingen van Suriname om mensenrechtenschendingen te onderzoeken en daders te vervolgen. De regering is van mening dat het 8-decemberproces doorgang moet vinden en dat personen die worden veroordeeld voor schending van mensenrechten hun straf niet mogen ontlopen. In ieder geval wordt de verdachten van het 8-decemberproces de toegang tot Nederland ontzegd.

Ik heb de ambassadeur in Paramaribo, de heer Jacobi, teruggeroepen voor overleg. Nederland beziet samen met de Europese Unie en andere landen welke gevolgen de wijziging van de amnestiewet heeft."

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Dr. U. Rosenthal
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May